Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Proiectul de buget al Spaniei pentru 2023 consolidează cheltuielile sociale și de apărare
WhatsApp
Spania a stabilit marți un proiect de buget pentru 2023, după negocieri dure în cadrul coaliției de stânga, care s-au încheiat cu majorări ale cheltuielilor sociale, dar și militare, precum și cu prelungirea abonamentelor gratuite pentru transportul feroviar.
Foto: Captură video youtube

Înaintea alegerilor regionale și naționale stabilite pentru 2023, partenerul junior al coaliției, partidul de extremă-stânga Unidas Podemos, a făcut presiuni puternice pentru a obține în buget semnale clare pentru electoratul de stânga, cum ar fi ajutorul pentru familii și impozitele pentru cei bogați.

 

Responsabilitatea fiscală se află în centrul bugetului

 

Ministrul economiei, Nadia Calvino, a subliniat că responsabilitatea fiscală se află în centrul bugetului, precum și "justiția socială, modernizarea și eficiența economică", conform Reuters.

Una dintre măsurile vedetă anunțate este prelungirea până în 2023 a abonamentelor gratuite pentru călătoriile cu trenul pe distanțe scurte și medii, cu un cost de 700 de milioane de euro.

Ministrul Bugetului, Maria Jesus Montero, a declarat că guvernul va examina datele, inclusiv potențiala reducere a emisiilor de CO2 prin schimbarea mașinilor cu trenurile, pentru a stabili dacă măsura va deveni permanentă.

 

Guvernul va extinde măsuri pentru a combate impactul războiului asupra prețurilor

 

Guvernul va analiza posibilitatea de a extinde alte măsuri pentru a combate impactul războiului din Ucraina asupra prețurilor la energie și a inflației, cum ar fi reducerea de 20 de cenți la benzină, la sfârșitul anului, a adăugat ea.

Partidul socialist, aflat la guvernare, și Unidas Podemos au anunțat deja în ultimele săptămâni majorări de taxe și cheltuieli pentru anul viitor, precum și creșteri salariale pentru angajații din sectorul public.

Bugetul, care trebuie încă aprobat de un parlament în care guvernul nu are majoritate, include 25 de miliarde de euro din fondurile de recuperare a pandemiei COVID ale Uniunii Europene.

 

Spania se așteaptă ca o creștere cu 6% a impozitelor să o ajute pe calea consolidării fiscale

 

Luni, ministrul economiei, Nadia Calviño, a estimat o creștere a PIB-ului de 2,1% în 2023, mai mică decât cea de 2,7% anunțată anterior. Un deficit de 3,9% și un raport datorie/PIB de 115,2% pentru 2023 rămân aceleași ca cele prognozate în iulie.

UE și-a suspendat edictul conform căruia țările trebuie să își mențină deficitele sub 3% în timpul pandemiei, dar Spania se așteaptă ca o creștere cu 6% a impozitelor, parțial legată de inflație, să o ajute pe calea consolidării fiscale.

 

Spania a fost de acord să majoreze cheltuielile pentru apărare de la 1% la 2% din PIB până în 2029

 

În timpul găzduirii summitului NATO din iunie, Spania a fost de acord să majoreze cheltuielile pentru apărare de la 1% la 2% din PIB până în 2029, folosind în parte această creștere pentru modernizarea echipamentelor militare, acordând prioritate companiilor spaniole pentru contracte.

Acest angajament a provocat conflicte în cadrul coaliției și a fost acuzat pentru întârzierea aprobării sale, Unidas Podemos obținând în schimb acorduri pentru îmbunătățirea mai multor beneficii pentru îngrijirea copiilor, a concediilor familiale și a unor cheltuieli mai mari pentru sănătate și educație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel