Juriul de selecție este format din 12 persoane din rândul foștilor membri ai Curții de Justiție și ai Curții de Conturi europene, din rândul foștilor membri naționali ai Eurojust, al membrilor instanțelor naționale supreme, din rândul procurorilor de înalt nivel sau al juriștilor ale căror competențe sunt recunoscute, informează Ziare.com.
Citește și Kovesi candidează pentru postul de ȘEF al Parchetului EUROPEAN. Cine vrea să o blocheze
Membrii juriului de selecție sunt numiți de către Consiliu pe baza propunerilor Comisiei, iar unul dintre aceștia este propus de Parlamentul European.
Una dintre persoanele care au candidat pentru postul din juriu a fost Marius Vorniceanu, persoană apropiată de Liviu Dragnea, potrivit G4media.
Vorniceanu e un nume cunoscut, acesta deținând din 1990 până în prezent mai multe funcții publice. Cele mai recente funcții pe care acesta le-a primit cu sprijinul PSD a fost cea de vicepreședinte al ASF, pentru perioada 2014-2017 și de șef al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, din vara anului 2017, o dată cu instalarea Guvernului Tudose.
Citește și Kovesi, primul mesaj după PLÂNGEREA depusă
Vorniceanu a fost în trecut un „stâlp” al controversatei Gărzi Financiare, iar fiica sa a realizat auditul pentru Tel Drum, firmă privatizată de Liviu Dragnea, potrivit unei investigații Rise Project.
Peter Frank - procuror general al Germaniei, fost procuror general al Bavariei, fost judecător și director în cadrul Ministerului Justiției din Bavaria.
Ulrike Haberl- Schwarz - judecător austriac, președinte al Curții din Leoben (Styria), fost vicepreședinte Eurojust.
Theodoros Ioannides - avocat cipriot, președintele Asociației Barourilor din Cipru.
Saale Laos - judecător estonian, șefa Secției Penale a Curții Supreme din Estonia.
Jean-Claude Marin - înalt magistrat francez, procuror general al Curții de Casație din Franța.
Jan Mazak - fost judecător și fost președinte al Curții Constituționale din Slovacia. A ocupat funcția de Avocat General la Curtea de Justiție a Uniunii Europene de la Luxemburg.
Maria de los Angeles Garrido Lorenzo - procuror spaniol.
Marin Mrcela - judecător croat. Președinte al GRECO-Grupul Statelor împotrivă Corupției, organism al Consiliului Europei și vicepreședinte al Curții Supreme din Croația.
Vitor Manuel da Silva Caldeira - președintele Curții de Conturi din Portugalia, fost președinte al Curții Europene de Auditori.
Martine Solovieff - procurorul general al Luxemburgului.
Raija Toiviainen - procurorul general al Finlandei.
Antonio Mura - magistrat italian din 1981 și în prezent este procuror general la Curtea de Apel din Veneția, desemnat de Parlamentul European.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News