Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Prim-ministrul Portugaliei: „Am finalizat călătoria de lucru în România, Polonia și Ucraina. Portugalia contribuie la întărirea frontierei estice a NATO”
WhatsApp
Întors la Lisabona, premierul a făcut un scurt bilanț al deplasărilor sale în Europa de Est, considerând că această călătorie a permis Portugaliei să își consolideze rolul în NATO.
Prim-ministrul Portugaliei: „Am finalizat călătoria de lucru în România, Polonia și Ucraina. Portugalia contribuie la întărirea frontierei estice a NATO” / Foto: Captură video youtube

Întors la Lisabona, după ce a plecat miercuri seară într-o vizită în trei țări din Europa de Est, care l-a adus la București (România), Varșovia (Polonia) și Kiev (Ucraina), premierul a apelat la rețelele de socializare pentru a face un bilanț al călătoriei, conform Ionline.

"Am finalizat călătoria de lucru în România, Polonia și Ucraina. Portugalia contribuie la întărirea frontierei estice a NATO ", a scris António Costa într-o postare pe contul său de Twitter.

Potrivit șefului guvernului, Portugalia "este solidară cu Polonia în sprijinul acordat refugiaților; sprijină Ucraina în lupta sa pentru pace și în pregătirea efortului său de reconstrucție".

 

Prim-ministrul Portugaliei, António Costa, întâlnire cu Nicolae Ciucă

 

În pofida indiscreției președintelui Republicii, la dezvăluirea datei deplasării premierului la Kiev, care a lăsat noi tensiuni în aer între Belém și São Bento, António Costa s-a declarat mulțumit de activitatea desfășurată în cadrul vizitelor în România, Polonia și Ucraina.

Între miercuri seară și joi dimineață, premierul s-a întâlnit în două rânduri cu omologul său român, Nicolae Ciucă, întâlniri care s-au concretizat în semnarea unui acord bilateral pentru reînnoirea și aprofundarea cooperării militare inițiate în 1995.

Înainte de a pleca spre Varșovia, Costa a vizitat, de asemenea, joi după-amiază, contingentul portughez de 221 de militari care se află în misiune NATO în sudul României. În aceeași seară a plecat spre Polonia, unde a luat cina cu unii dintre principalii investitori naționali de pe piața poloneză.

 

Prim-ministrul Portugaliei a oferit 50 de milioane de euro pentru refugiații ucraineni

 

A doua zi, el s-a întâlnit cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, și a anunțat transferul către Polonia a 50 de milioane de euro în bunuri pentru a ajuta această țară la primirea refugiaților ucraineni.

De asemenea, a avut ocazia să viziteze un centru de orientare a refugiaților la Stadionul Național din Varșovia.

Sâmbătă dimineață, șeful guvernului portughez a ajuns cu trenul la Kiev, unde a fost primit de președintele Volodymyr Zelensky, o întrevedere care a durat aproximativ o oră. După întâlnire, Costa a anunțat în cadrul conferinței de presă că Portugalia va oferi sprijin tehnic Ucrainei pentru a ajuta în procesul de candidatură a acestei țări la Uniunea Europeană.

De asemenea, premierul și-a manifestat disponibilitatea Portugaliei de a sprijini țara invadată în reconstrucția școlilor și grădinițelor sau, alternativ, prin "sponsorizare" pentru reconstrucția unei anumite zone din teritoriu care va fi indicată de autoritățile de la Kiev.

Tot în Ucraina, și purtând întotdeauna o vestă antiglonț, s-a deplasat la Irpin, un oraș de la periferia Kievului distrus de bombardamentele armatei ruse.

 

Portugalia va acorda un sprijin financiar de 250 de milioane de euro Ucrainei

 

Sâmbătă după-amiază, după o întâlnire cu premierul ucrainean, Denys Shmyhal, Costa a anunțat că Portugalia va acorda un sprijin financiar de 250 de milioane de euro Ucrainei, sprijin care a fost oficializat prin "semnarea unui acord de cooperare financiară" pentru a răspunde "la cererea guvernului ucrainean".

Înainte de a se întoarce la Lisabona, la ambasada portugheză de la Kiev, redeschisă acum după ce a fost închisă timp de trei luni, în urma invaziei rusești, António Costa le-a spus jurnaliștilor că are asupra sa o invitație din partea lui Volodymyr Zelensky pentru ca președintele Republicii, Marcelo Rebelo de Sousa, să viziteze Ucraina. Invitație pe care șeful statului a recunoscut deja că a acceptat-o "atunci când guvernul consideră că este oportun și dacă se înțelege că este în interesul Portugaliei".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel