La hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, cotaţiile futures au scăzut şi cu 18%, şi în prezent sunt cu aproximativ 70% sub maximele atinse în luna august. Temperaturi ridicate sunt preconizate până la începutul lunii următoare, ceea ce ar permite amânarea debutului sezonului de furnizare a agentului termic astfel că umplerea depozitelor de gaze va putea continua. Aceste depozite care vor avea un grad de umplere mai mare decât de obicei vor oferi o rezervă necesară în perioada în care temperaturile se vor reduce.
Această îmbunătăţire a condiţiilor de pe piaţa de gaze reduce o parte din presiunea cu care se confruntă decidenţii europeni, în condiţiile în care criza energetică a împins economia continentului în pragul recesiunii iar inflaţia la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii.
"Europa este într-o poziţie confortabilă când vine vorba de livrările actuale. Riscul de întreruperi şi raţionalizare s-a redus. Dar adevăratul test va fi atunci când va veni frigul", a declarat Graham Freedman, analist la firma de consultanţă Wood Mackenzie.
În jurul orei 3:38 p.m., la hub-ul de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 14%, până la 97,25 euro, pentru un Megawatt-oră.
Liderii UE au convenit săptămâna trecută să sprijine un set de măsuri urgente, inclusiv un plafon pentru gazele naturale utilizate în producţia de electricitate şi măsuri pentru a evita fluctuaţiile extreme. Miniştrii europeni ai Energiei urmează să se întâlnească din nou săptămâna aceasta pentru a continua discuţiile şi a pune la punct detaliile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News