Prețul mediu la pompă al carburanților în Italia este în prezent de 2,2 euro pe litru pentru benzină și 2,3 euro pentru motorină, potrivit organizației italiene de supraveghere a consumatorilor Codacons. Acest lucru înseamnă că prețul benzinei a crescut cu 39% într-un an, iar cel al motorinei cu 51%, a precizat asociația.
Prețurile carburanților din Italia sunt cele mai mari din Europa, după cele din Olanda, potrivit unei analize realizate de site-ul de finanțare a consumatorilor Facile.it. Deși prețurile carburanților au avut o tendință de creștere în Italia din mai 2021, prețurile la benzină și gaz au crescut vertiginos de la invazia Rusiei în Ucraina: Rusia este al treilea mare producător de petrol din lume și al doilea mare exportator.
Dar acest lucru nu explică în totalitate creșterile de prețuri. Alți factori care influențează prețul plătit la pompă în Italia includ cota de TVA de 22%, la care se adaugă accizele (o taxă pe producția și consumul de bunuri).
Codacons a precizat că impozitarea a ajuns acum la 55,3% pentru fiecare litru de benzină și la 51,8% pentru motorină.
Reprezentanții grupurilor de afaceri și de consumatori din Italia au cerut guvernului italian să ofere ajutor financiar pentru a preveni noi creșteri de prețuri, în condițiile în care unele sectoare, inclusiv transportatorii, spun că nu își permit să opereze.
Luni, asociația industrială Confindustria a cerut Guvernului să facă mai mult pentru a compensa creșterile de prețuri.
"Costurile benzinei și motorinei la distribuitor au atins un nivel record în ultimele zile", a declarat președintele Confindustria din orașul Brindisi, în sudul Italiei, Gabriele Menotti Lippolis, într-o declarație de presă. El a precizat că distribuitorii de carburanți beneficiază de creșterea prețurilor, "dar și statul, care încasează venituri fiscale mai mari datorită TVA-ului plătit pe prețul carburanților".
"Numai în ultima săptămână, veniturile suplimentare obținute [n.r. din TVA] au crescut cu aproximativ 45 de milioane de euro față de a doua săptămână din februarie".
El a îndemnat guvernul să folosească acești bani "pentru a sprijini familiile și întreprinderile", înghețând în același timp TVA-ul la carburanți "pentru câteva luni pentru a reduce imediat prețurile".
Deși guvernul nu a indicat cum intenționează să abordeze aceste creșteri, ministrul italian pentru tranziție ecologică a pus între timp creșterea prețurilor pe seama speculațiilor.
Majorarea prețurilor la carburanți "este o escrocherie colosală împotriva companiilor și cetățenilor italieni", a declarat vineri ministrul Roberto Cingolani pentru postul Sky TG 24.
"Nu există niciun motiv tehnic pentru aceste creșteri", a spus el, descriind-o drept "o spirală speculativă din care profită câțiva".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News