Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Prețul carburanților a explodat în Italia: Parchetul din Roma anchetează creșterea prețurilor. Salvini: "Speculații. Cineva face pe deșteptul"
WhatsApp
Este "creșterea" prețurilor de vânzare cu amănuntul pentru benzină și motorină rezultatul speculațiilor din partea companiilor producătoare de benzină și motorină sau este pur și simplu o consecință a faptului că accizele înghețate în ultimele luni au fost restabilite? Ministrul Infrastructurii, Matteo Salvini, consideră că prețul a fost crescut speculativ. O anchetă este în curs de derulare.

Guvernul bănuiește că este vorba de prima ipoteză și acest lucru este confirmat de declarațiile făcute în ultimele ore de ministrul Mediului, Pichetto Fratin, și de ministrul Dezvoltării Economice, Adolfo Urso. Dar mai ales faptul că Guardia di Finanza, începuse deja în decembrie să monitorizeze evoluția prețurilor de consum. Pe de altă parte, responsabilii rețelei de distribuție infirmă această teză, prezentând o serie de date.

Între timp, Procuratura din Roma a deschis o anchetă privind creșterile de prețuri, inclusiv cele pentru combustibil.

Figisc (unul dintre sindicatele care reprezintă benzinăriile italiene) a publicat o serie de tabele pe site-ul său în urmă cu două zile, calificând acuzațiile de umflare artificială a prețurilor carburanților drept "fake news". Sindicatul calculează că, în medie, prețul la pompă al benzinei în regim de autoservire a crescut de la 1,626 euro (31 decembrie 2022) la 1,810 (5 ianuarie 2023).

Prețul carburanților a explodat în Italia

 

O creștere de aproximativ 18 cenți pe litru; în aceeași perioadă, impozitarea - conform calculelor Figisc - a crescut în mod egal. Aceeași tendință a urmat "curba" diesel. Între timp, prețurile materiilor prime au rămas practic statice. Concluzie: "Creșterea prețurilor la pompă corespunde în mod speculativ creșterii accizelor și a TVA-ului, fără indicii de natură speculativă la nivelul distribuției", subliniază site-ul.

Controversa, ca și în trecut, pune în centrul atenției companiile petroliere, cele care cumpără țițeiul și îl rafinează. Din partea Unem, asociația care reprezintă sectorul în Italia, nu a fost luată încă nicio poziție. Cu toate acestea, se știe că, în trecut, companiile petroliere s-au apărat întotdeauna susținând că prețurile de consum reflectă cu exactitate evoluția prețurilor materiei prime. Arătând în acest sens că, de-a lungul anilor, curba costului petrolului și cea a benzinei după taxe au urmat o traiectorie paralelă.

Parchetul din Roma anchetează creșterea prețurilor

 

Pe de altă parte, însă, se poate observa că astăzi prețul petrolului a scăzut din nou sub nivelurile pe care le avea înainte de atacul rusesc asupra Ucrainei. La începutul lunii februarie 2022, petrolul se situa în jurul valorii de 90 USD pe baril; același indice atinsese un maxim la 9 martie (130 USD). Până în iunie a continuat o perioadă de "rollercoaster", cu țițeiul depășind constant 100 de dolari. De acolo a început o coborâre lentă, dar constantă la $76 pe 9 decembrie.

De atunci, prețul s-a stabilizat destul de mult, iar ultima "fixare" a fost de 79 de dolari. În aceeași perioadă, costul litrului de benzină (conform măsurătorilor Ministerului Mediului) a crescut de la 1,849 de euro pe litru (24 februarie, ziua izbucnirii ostilităților) la 2,184 (la 14 martie 2022). Apoi a pornit pe o traiectorie descendentă până la minimele (1,659) din 28 noiembrie.

Salvini: "Speculații. Cineva face pe deșteptul"

 


"Despre accize vom vorbi cu premierul Giorgia Meloni. Cu siguranță că se fac speculații cu benzina și este bine că Finanțele vor face verificări", a declarat ministrul Infrastructurii, Matteo Salvini. "Nu pot exista benzinării care să vândă benzină la 1,70, iar altele la 2,40. Evident, există cineva care face pe deșteptul. Voi duce acest raționament la nivel guvernamental", a adăugat Salvini, citat de ANSA. 

Ancheta, încredințată unității de poliție economico-financiară a Poliției Financiare din Roma, are ca scop verificarea motivelor creșterii și identificarea posibilelor responsabilități. De asemenea, în curând va fi adusă în atenția Parchetului din Roma și plângerea prin care se cere "să investigheze prețurile la benzină și motorină pentru a constata eventuale speculații sau creșteri nejustificate ale prețurilor".
 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel