Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Preț plafonat pentru alimentele de bază pentru încă 60 de zile
WhatsApp
Executiv a decis, după discuțiile avute cu reprezentanții marilor lanțuri de magazine, să prelungească ordonanța de plafonare a adaosurilor comerciale la alimentele de bază cu încă 60 de zile.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că a decis să prelungească cu 60 de zile ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază.

"Am decis să prelungesc cu 60 de zile ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a preţurilor la alimente, după nebunia creşterilor speculative din trecut. Constat că şi cei care în trecut au criticat această măsură recunosc acum că, în lipsa ei, preţurile ar fi crescut cu până la 20%. Este clar că plafonarea a temperat creşterile speculative de preţuri, a ajutat la scăderea inflaţiei şi la menţinerea puterii de cumpărare a populaţiei", a scris Ciolacu, pe Facebook.

El a precizat că, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, preţurile din luna decembrie 2023 au fost cu 5,8% mai mari faţă de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023 (înainte de introducerea acestei măsuri) diferenţa faţă de aceeaşi lună din anul precedent era de aproape 18%.

"În paralel, voi continua dialogul cu marile lanţuri de magazine, cu care am avut şi astăzi o discuţie foarte constructivă, pentru a construi împreună un mecanism pe termen lung bazat pe un parteneriat stat-mediu de afaceri prin care preţurile să fie ţinute sub control. Am o singură condiţie: ca producătorii şi procesatorii români să aibă parte de un tratament corect", a menţionat prim-ministrul.

În urma discuțiilor, de pe lista alimentelor care erau plafonate până acum, vor fi eliminate unele alimente tradiționale specifice perioadei sărbătorilor de iarnă. Cât despre plafonarea prețului pentru carnea de miel, în perioada pascală, încă se poartă discuții. Alte produse  noi se vor regăsi însă pe noua listă, care ar putea include untul și gemul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel