Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Preşedintele Iohannis participă, la Haga, la o reuniune în format restrâns cu Jens Stoltenberg, de pregătire a Summitului NATO
WhatsApp
Preşedintele Klaus Iohannis va participa marţi, 14 iunie, la Haga, la o reuniune în format restrâns de organizare a Summitului NATO organizată de prim-ministrul Regatului Ţărilor de Jos şi prim-ministrul Regatului Danemarcei şi la care vor mai fi prezenţi şi premierii Belgiei, Letoniei, Poloniei şi Portugaliei, precum şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează un comunicat de presă transmis luni de către Administraţia Prezidenţială.

Întâlnirea are loc la invitaţia prim-ministrului Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, şi a prim-ministrului Regatului Danemarcei, Mette Frederiksen, precizează sursa citată.

Reuniunea vizează coordonarea poziţiilor şi a mesajelor comune ale statelor aliate în perspectiva Summitului NATO de la Madrid, de la finalul lunii iunie.

Pe agenda discuţiilor figurează evaluarea situaţiei de securitate din Ucraina, ca urmare a războiului de agresiune declanşat de Rusia, continuarea asistenţei pentru Ucraina, pregătirea deciziilor Summitului de la Madrid privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic al Alianţei, procesul de negociere a noului Concept Strategic al NATO şi perspectivele aderării la Alianţă a Suediei şi a Finlandei, mai menţionează comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Klaus Iohannis la Summitului B9: Apărarea colectivă este şi trebuie să rămână sarcina fundamentală, prioritară a NATO

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că în cadrul Summitului B9 a avut loc un schimb de opinii "de substanţă" între liderii participanţi cu privire la evoluţiile recente de securitate, dar şi despre răspunsul aliat la acestea.

"Am avut astăzi un schimb de opinii de substanţă cu privire la evoluţiile recente de securitate, dar şi privind răspunsul aliat la acestea, mai ales în pregătirea deciziilor de la Summitul NATO de la Madrid.

Dialogul de astăzi a evidenţiat, o dată în plus, angajamentul nostru ferm de a contribui activ la realizarea obiectivelor NATO.

Am subliniat şi în acest context necesitatea ca viitorul concept strategic al NATO să reflecte cât mai adecvat şi realist noi parametri de securitate, să acorde prioritate apărării colective, să definească Rusia ca ameninţare şi să consolideze Alianţa pe toate palierele pentru a face faţă tuturor provocărilor din prezent şi din viitor.

Apărarea colectivă este şi trebuie să rămână sarcina fundamentală, prioritară a NATO. Legătura transatlantică şi articolul 5 al tratatului de la Washington fac din NATO cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie", a arătat preşedintele, în cadrul declaraţii de presă. 

Şefii de state din Formatul Bucureşti 9 - Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria - se reunesc vineri, la Palatul Cotroceni, într-un summit găzduit de preşedintele Klaus Iohannis şi de omologul polonez, Andrzej Duda, ca iniţiatori ai acestui format.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel