"Poporul rus merită adevărul, meritaţi faptele", a spus liderul conservator în limba rusă la începutul unui videoclip scurt, postat pe reţelele de socializare, după care a continuat să vorbească în limba engleză.
Premierul britanic a declarat că informaţiile din Ucraina despre atrocităţile atribuite armatei ruse "în Bucea, Irpin şi în alte părţi din Ucraina au îngrozit lumea".
Sunt "atât de şocante, atât de dezgustătoare, (încât) nu este de mirare că guvernul vostru încearcă să vi le ascundă", a spus el.
"Preşedintele vostru ştie că nu aţi sprijini acest război dacă aţi putea vedea ce se întâmplă", a adăugat el, referindu-se la preşedintele Vladimir Putin.
De la declanşarea invaziei ruse, site-urile multor mass-media ruse şi străine au fost blocate în Rusia.
"Preşedintele vostru este acuzat de crime de război. Dar nu pot să cred că acţionează în numele vostru", a conchis Boris Johnson, folosind din nou limba rusă.
Acuzată de occidentali şi de autorităţile ucrainene că a masacrat civili în localitatea Bucea, armata rusă a negat orice responsabilitate, considerând că este vorba de o înscenare.
VIDEO
Comisia Europeană (CE) a propus marţi noi sancţiuni contra Rusiei, în urma invadării Ucrainei, inclusiv interzicerea achiziţionării de cărbune din această ţară şi a intrării navelor ruseşti în porturile UE, şi a anunţat că lucrează la un embargo asupra importurilor de petrol, transmite Reuters.
"Cele patru pachete de sancţiuni au lovit puternic şi au limitat opţiunile politice şi economice ale Kremlinului. Având în vedere evenimentele, trebuie să sporim şi mai mult presiunile", a declarat într-un discurs postat pe Twitter preşedintele CE, Ursula von der Leyen.
Oficialul a explicat că propune un embargo al UE asupra importurilor de cărbune din Rusia în valoare de patru miliarde de euro pe an şi o interdicţie completă a tranzacţiilor pentru patru bănci ruseşti importante, inclusiv al doilea creditor al ţării, VTB Bank.
"Lucrăm la sancţiuni suplimentare, inclusiv asupra importurilor de petrol, şi reflectăm la unele dintre ideile prezentate de statele membre, cum ar fi taxe sau canale specifice de plăţi, precum un cont escrow", a declarat von der Leyen.
De asemenea, UE va interzice navelor ruseşti şi celor operate de ruşi să intre în porturile UE, deşi vor fi excepţii pentru produsele agricole şi alimentare, ajutor umanitar şi energie.
În plus, UE va interzice operatorii de transport rutier din Rusia şi Belarus, va interzice vânzările către Rusia de calculatoare cuantice, semiconductori de înaltă tehnologie, utilaje de precizie şi echipamente de transport, în valoare de zece miliarde de euro pe an.
Von der Leyen a anunţat că blocul comunitar va opri importurile din Rusia de lemn, ciment, fructe de mare şi lichior, în valoare de aproximativ 5,5 miliarde de euro pe an.
Companiile ruseşti vor fi excluse de la procedurile de achiziţii publice în statele UE, iar noi persoane individuale vor fi adăugate pe lista celor ale căror active în UE vor fi îngheţate şi nu vor avea permisiune să intre în blocul comunitar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News