Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
PREMIERĂ. Un fost MILITAR în Afganistan a dat în JUDECATĂ Ministerul Apărării din UK
WhatsApp
Un fost soldat britanic care a luptat în Afganistan a dat în judecată Ministerul Apărării din Regatul Unit, acuzând autoritățile că nu au luat măsurile necesare pentru a-l apăra în misiune de febra Q (Boala Derrick-Burnet).

Wayne Brass, în vârstă de 34 de ani, a fost eliberat din armată în 2012, pe motive medicale. Fostul infanterist suferă de o boală infecțioasă numită febra Q, care este provocată de Coxiella burnetti. Microorganismul se transmite de la animalele bolnave, informează Digi24.

Pe frontul din Afganistan, Brass a activat în regimentul Mercian, relatează The Telegraph. Plutonul său era însărcinat cu misiuni de recunoaștere în provincia Helmand, unul dintre fiefurile insurgenților talibani.

Citește și DOLIU în Armata Română. Luptător în Afganistan și Kosovo a pierdut lupta cu o boală necruțătoare

„Pentru a evita incendiile inamicilor, trebuia să ne scufundăm constant prin canale, unde zăceau peste tot animale moarte", a explicat Wayne Brass presei britanice.

 

Responsabilii din Ministerul Apărării, acuzați de nepăsare

 

Fostul militar îi acuză pe responsabilii din Ministerul Apărării de nepăsare, subliniind faptul că oficialii nu au luat măsurile medicamentoase necesare pentru a-i apăra plutonul de această boală infecțioasă.

Brass a mai declarat că, după primele simptome – similare unei răceli -, a primit un antibiotic intravenos, după care a fost internat o perioadă într-un centru medical deținut de Ministerul britanic al Apărării în comitatul ceremonial Surrey. Acolo, a fost diagnosticat cu febra Q și oboseală cronică.

Citește și Militari români răniţi în Afganistan. Reacţia premierului Viorica Dăncilă

„În unele zile sunt OK. Pot merge câteva sute de metri. Dar de multe ori rămân fără suflare și tot corpul mă doare. Durerile sunt atât de mari, încât am nevoie de analgezice puternice. Uneori, durerile de coloană sunt atât de intense, încât rămân imobilizat", a mai povestit britanicul.

Justin Glenister, avocatul lui Brass, spune că acesta este „primul caz în care se pune întrebarea dacă Ministerul Apărării a avut sau nu datoria să apere soldații în fața unui risc cunoscut de febră Q".

„Noi considerăm că era un risc ușor de prevenit. Există și alte cazuri similare", a adăugat avocatul.

Procesul a debutat ieri.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel