Învârtita e o plăcintă pe care Bunicile și străbunicile noastre o găteau, de cele mai multe ori, la sfârșit de săptămână. Străbunica o umplea cu untură și zahăr, atunci când avea... Rețeta a fost îmbunătățită apoi de generațiile următoare care o pregăteau cu brânză de vaci, mere rase sau nuci măcinate.
Citește și Rețetă de prăjitură deșteaptă. Se face în 15 minute și chiar se prepară singură
La Învărtită problema este legată de timpii de așteptare, care sunt foarte importanți. De fapt acesta este tot secretul: aluatul se relaxează și se formează frumos foile.
pentru aluat:
1kg făină
2 ouă
1 linguriță sare
1 linguriță zahăr
150 ml ulei
500 ml apă călduță
50 gr drojdie proaspătă
pentru umplutură:
500 gr miez nuca
250 gr zahăr
pentru uns:
50 ml ulei
pentru sirop:
150 ml apă
150 gr zahăr
Vezi și: Prăjitura cu foi „Lica“: Desertul ușor și ieftin cu caramel delicios, „vedetă“ în caietul mamei
Aluat:
Pregătim mai întâi o maia: frecăm drojdia cu o linguriță de zahăr până se lichefiază, apoi adăugăm apă călduță și făină până obținem o maia pe care o lăsăm la dospit. Punem făină într-un bol, adăugăm ouăle bătute ușor, maiaua și apă călduță.
Începem să frământăm adăugând uleiul puțin câte puțin până obținem un aluat moale și elastic pe care îl lăsăm la dospit până își dublează volumul. Răsturnăm aluatul pe masă de lucru presărată cu puțină făină și frământăm până obținem o bilă de aluat compactă care nu se mai lipește de mâini.
Presăram masă de lucru cu puțină făină. Avem două variante: fie se face o singură învârtita mare pe care o vom coace în formă rotundă fie facem mai multe învârtite mici. Se întinde o foaie de aluat foarte subțire, cam cât grosimea unei monede.
Nuca, prăjită câteva minute în cuptor sau în tigaie, se mărunțește (la robot).
Presăram ulei pe suprafață foii și apoi presăram nuca și zahăr pe toată suprafață. Stratul de nuca nu trebuie să fie gros. Rulăm strâns foaia astfel încât să obținem un sul.
Sulul de aluat obținut îl vom ține de capete și îl învârtim până obținem o spirală. De aici și numele de învârtită pe care îl poartă această plăcintă. Răsucim sulul de aluat astfel încât să formăm un melc iar capătul îl introducem în interior și îl presam ușor.
Așezăm învârtita în tavă tapetată cu hârtie de copt sau cu unt să făină Ungem învârtita cu ulei pe toată suprafață. Coacem în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 40 minute sau până ce învârtitele se rumenesc ușor.
Facem un sirop din apă și zahăr cu care însiropăm învârtitele imediat după ce le scoatem din cuptor.
Dacă v-a plăcut rețeta de Învârtită cu nucă, pteți încerca și Mălai Dulce - Rețeta bunicii care l-a impresionat pe Papa Francisc în România
(Sursa: caietulcuretete.com)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News