Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Prăjitura Boema, un desert românesc extrem de însiropat. Salveză rețeta
WhatsApp
Prăjitura românească de ciocolată sau prajitura Boema, un desert incredibil desert triplu de ciocolată îmbibată în sirop de caramel și acoperită cu ganache și cremă. Nu pierde o rețetă must-have pentru toți iubitorii de ciocolată.
Prăjitura Boema, un desert românesc extrem de însiropat. Salveză rețeta / Foto: Captură video youtube

Prăjitura Boema este un desert cu trei straturi de ciocolată: baza făcută cu cacao, o glazură bogată care acoperă tortul și un topping decadent de ganache. Și, pentru a crește numărul de calorii, niște frișcă bătută frumos pe deasupra.

 

Cum este prăjitura Boema?

 

Este una dintre acele prăjituri pe care obișnuiam să le găsim în orice cafenea românească la orice oră. Sau să o comandăm ca prăjitură de aniversare și să o servim acasă la musafiri. Eu nu am mâncat-o prea des, dar ultima dată când am făcut-o cred că eram deja destul de mare pentru că îmi amintesc perfect gustul.

Nu prea îmi plăcea ciocolata, dar totuși, mi-a plăcut acest tort triplu de ciocolată, pentru că era foarte umed, picurând cu sirop și avea multă frișcă deasupra, ceea ce mi-a plăcut întotdeauna foarte mult...

O prăjitură clasică românească, aceasta este cu siguranță pentru iubitorii înrăiți de ciocolată.

Ca să fiu sinceră, nu-mi amintesc să fi folosit vreodată atâta ciocolată pentru o singură rețetă și, atenție, prăjitura nici măcar nu este deosebit de mare, forma de copt pe care am folosit-o fiind de doar 24×24 cm. Cu toate acestea, am avut nevoie de 450 g/15,8 oz de ciocolată pentru tort...

Nu trebuie să ratați nici aceste alte prăjituri cu ciocolată: Prăjitura cu banane și ciocolată cu alune, Cheesecake-ul cu ciocolată sau Prăjitura cu ciocolată fără făină.

 

Prăjitura Boema - Ingrediente 

 

Bază:
- 2 ouă medii Germania, mari SUA
- 130 g de zahăr
- 150 ml ulei vegetal
- 100 ml de lapte.
- 200 g cești de făină
- 50 g cană de cacao pudră neîndulcită
- 1 linguriță de praf de copt

Ganache:

- 230 ml de smântână 
- 230 g ciocolată neagră
- câte zahăr pudră după gust

Sirop:

- 150 g de zahăr
- 230 ml de apă

Glazură:

- 230 ml ceașcă de smântână grea/double cream
- 50 g de zahăr
- 230 g ciocolată neagră

Topping:

- 230 ml de smântână 
- 50 g de zahăr pudră
- 1 pachet de stabilizator pentru frișcă Dr. Oetker, opțional 

 

Prăjitura Boema - Instrucțiuni

 

Baza: Se prepară o prăjitură de cozonac cu lapte de vacă, care se poate obține din: - o cremă de zahăr:

Preîncălziți cuptorul la 180 grade Celsius. Tapetați o tavă de copt de 24x24 cm cu hârtie pergament.

Amestecați ouăle și zahărul până când devin cremoase. Adăugați uleiul și laptele și încorporați.

Într-un alt bol, amestecați făina, praful de copt și cacaua și strecurați-le peste amestecul de ouă. Îndoiți ușor. Se toarnă amestecul în tava pregătită, se nivelează și se coace timp de 18 minute. Se lasă să se răcească complet.

Faceți ganache-ul și siropul imediat după ce ați pregătit prăjitura, trebuie să se răcească și ele.

Ganache:

Tocați ciocolata foarte fin, eu prefer să fac acest lucru în robotul de bucătărie, este mai rapid și mai fin. Puneți ciocolata într-un bol.

Se încălzește smântâna groasă într-o oală mică. Când începe să fiarbă, turnați-o peste ciocolata din castron. Lăsați să stea timp de 5 minute, apoi bateți cu un tel de mână până când ciocolata este complet topită și strălucitoare. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă să stea până se răcește complet, ar trebui să dureze cel puțin două ore.

Siropul:

Puneți zahărul într-o tigaie antiaderentă și lăsați-l să se caramelizeze, începeți să amestecați cu o lingură de lemn când începe să se caramelizeze și nu-l lăsați să se ardă.

Când zahărul are o culoare maro închis frumos, turnați încet și cu grijă apa. Zahărul se va întări imediat, continuați să amestecați până când se dizolvă complet. Se lasă să se răcească.

Când prăjitura este rece, tăiați-o în pătrate mici, de aproximativ 4-5 cm/1,6-2 inci. Așezați pătratele de tort într-o tavă pătrată de copt. Turnați cu grijă și uniform siropul rece peste bucățile de tort. Puneți vasul în frigider și lăsați-l acolo timp de aproximativ 30-40 de minute sau până când prăjitura a absorbit tot sau aproape tot siropul.

Glazură:

Se toacă ciocolata foarte fin, eu prefer să fac acest lucru în robotul de bucătărie, este mai rapid și mai fin. Puneți ciocolata într-un bol.

Se încălzește smântâna într-o oală mică. Când începe să fiarbă, turnați-o peste ciocolata din castron. Lăsați să stea timp de 5 minute, apoi bateți cu un tel de mână până când ciocolata este complet topită și strălucitoare.

Turnați glazura folosind o lingură peste pătratele de tort lăsând glazura să se scurgă pe marginile tortului. Puneți la frigider pentru aproximativ 30 de minute sau mai mult, până când glazura s-a întărit.

Acoperire:

Bateți smântâna puțin timp. Se amestecă zahărul pudră și stabilizatorul de frișcă (dacă se folosește) și se adaugă încet la frișcă, bătând tot timpul. Bateți până când crema se întărește.

Puneți frișca într-o pungă pentru pipeta prevăzută cu o duză mare.

Bateți și ganache-ul până când devine foarte pufos, adăugând puțin zahăr pudră după gust. Puneți ganache-ul într-o altă pungă de ornat prevăzută cu o gaură mare, duza pe care am folosit-o pentru ganache era chiar mai mare decât cea pe care am folosit-o pentru frișcă.

Se adaugă frumos ganache-ul peste fiecare pătrat de tort. Se adaugă frișca deasupra ganache-ului.

 

--------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o nouă rețetă, intrați pe grupurile de WhatsApp ale StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt 
   
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g 
    
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G 

- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Lifestyle Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel