Publicitate
Gabriela este un om vesel, mereu cu zâmbetul pe buze, mereu cu bateriile încărcate, de parcă nu obosește niciodată. Poate și asta a ajutat-o ca, de-a lungul ultimilor ani, să devină din ospătar un antreprenor de succes care are acum propria sa afacere în SUA.
Gabriela a muncit pe brânci, fără să se uite la ceas și fără să facă un caz dacă a stat peste program. Și-a îndeplinit cu multă seriozitate îndatoririle de la început până la sfârșit de când se știe. Din ospătar la restaurantul Transilvania din SUA a devenit manager, apoi a preluat afacerea. Și-a spus că poate mai mult, că vrea mai mult și a mai deschis alte două restaurante românești: Romanian Garden și Harmony Terrace.
Gabriela spune că s-a gândit de multe ori să revină în România, la Brașov, acolo unde s-a născut, dar spune că vârsta nu i-ar mai permite să facă ce ar fi realizat la 20 de ani.
StiriDiaspora.ro: Sunteți de peste 25 de ani în SUA cu o afacere de succes. Aveți o experiență vastă în tot ce ține de management și marketing. Cum a fost la început? Cum a fost, pe scurt, povestea investiției în Romanian Garden?
Gabriela Băncescu: Am venit în urmă cu 25 de ani în SUA, chiar în luna noiembrie. Am luat-o de jos: ospătar în restaurant. După câteva luni m-au pus manager, iar după câțiva ani am cumpărat primul restaurant, Transilvania, în 1998. După aceea am deschis încă două restaurante: Harmony Terrace și Romanian Garden. Momentan le am doar pe ultimele două.
StiriDiaspora.ro: Nu v-ați gândit niciodată să reveniți în România și să deschideți un restaurant?
Gabriela Băncescu: Ba da! Aveam și oportunități! M-am gândit de multe ori să merg la Brașov, acolo unde m-am născut, și să deschid. Dar sunt alții care au făcut în toți anii aceștia cât am stat în SUA ce am făcut eu. Nu cred că aș avea un așa mare succes. Am și o vârstă, nu mai am 20 de ani. E mai greu.
StiriDiaspora.ro: Cât de dură este legislația SUA când ai o afacere?
Gabriela Băncescu: Dacă îți vezi de treabă și ai taxele la zi cu un contabil bun totul merge foarte bine, ca la carte. Taxele în New York sunt 8.75%, dar asta este, trebuie să le plătim.
StiriDiaspora.ro: Aveţi singurul restaurant românesc din New York. Este rentabilă o astfel de afacere pe piaţa SUA?
Gabriela Băncescu: Dacă muncești, te zbați, te ocupi continuu și stai mereu în business este rentabil! Sunt perioade mai proaste, dar din septembrie până la Paște este plin continuu, nici nu aveam timp să respirăm. Noi facem toate sărbătorile: Paște, Crăciun, Revelionul, Sf Vasile, Sf Ion, Sărbătoarea Mustului, tot, tot. Înainte, acum cu pandemia e totul cu susul în jos. Vin și americani pentru că le place mâncarea, muzica. Noi avem formație live, cu care lucrez de peste 20 de ani. Personalul meu, 80% este de la primul restaurant.
StiriDiaspora.ro: Ce provocări întâmpinați în acest business?
Gabriela Băncescu: Concurența este cea mai bună în business. Pentru cel care muncește și-și vede de treabă rămâne în business. În acești 25 de ani de când sunt în New York, din toate restaurantele românești deschise, doar eu am rămas singura în New York și chiar și în SUA. Mai este doar unul în California.
Sunt foarte multe sacrificii. Eu de exemplu cred că am avut o vacanță în 20 de ani. M-am dus în România doar la semnat contracte cu artiștii sau la înmormântări, pe fugă. Este muncă multă, 16 ore pe zi sau chiar mai mult. Eu nici nu mi-am văzut copiii crescând și regret enorm. Muncești, muncești, muncești și nu ai viață. Când ești în aceste business trebuie să știi ce alegi și că trebuie să muncești pe brânci. Trebuie să fii corect și să știe clienții că se pot baza pe tine. Trebuie să plătești taxe, tot, la zi.
StiriDiaspora.ro: Cum poate reuși un român să își deschidă o afacere în țara tuturor posibilităților? Care sunt pașii?
Gabriela Băncescu: Foarte mulți români și-au deschis afaceri aici și chiar au succes. Primul pas ar fi să-ți deschizi o firmă și să ai un ban să poți investi pentru că nu ai cum să scoți bani din prima zi sau din prima lună. Trebuie să ai bani pentru că primele luni sunt critice și tot trebuie să investești. Chiar dacă acasă îți faci o socoteală că trebuie să pun atât, nu e așa. Tot trebuie să investești de la tine până businessul crește. Cine zice că are afacere și că-i vin banii din cer, nu are cum. Trebuie să muncești foarte mult și să te dedici. Sunt multe greutăți, dar trebuie să fii tare, să treci peste toate și să gândești pozitiv.
StiriDiaspora.ro: Cunoașteți români care și-au deschis afaceri în SUA. Sunt interesați conaționalii noștri de acest lucru?
Gabriela Băncescu: Am foarte mulți prieteni români care au afaceri aici. Pentru că așa este românul: om muncitor, educat și responsabil! Însă nu cred că s-ar retrage cineva vreodată în România. Nu i-am auzit niciodată vorbind despre asta. O dată ce muncești atât de greu să-ți faci businessul de succes nu cred că ar lăsa cineva totul și să se ducă în România după 25-30 de ani pentru că nu se știe dacă te mai poți obișnui cu stilul din țară.
Mie mi-e drag să mă duc în țară, mi-ar plăcea să merg mai des, dar am responsabilități în SUA, casa mea este aici. Chiar dacă zicem că România e „acasă”. E adevărat, inima și sufletul e acolo, dar familia, copiii, obligațiile și toate le ai aici. O dată ce ai devenit cetățean american și ai copii la școală cu viața lor aici, nu te mai poți gândi la reîntoarcerea în România.
StiriDiaspora.ro: Cunoașteți foarte mulți români din New York și nu numai. Le sunt respectate drepturile? Sunt și muncitorii români protejați de autorități?
Gabriela Băncescu: Sigur că da! O dată ce au acte și ei plătesc la stat și toată lumea este integrată în sistem. Aici nu merge să manevrezi, să nu plătești. Tot ce încasezi ți se duce și la stat.
StiriDiaspora.ro: Angajații dumneavoastră sunt români? Cum au reușit ei să obțină viza ca să lucreze în restaurantul dumneavoastră?
Gabriela Băncescu: Da, 90% sunt români. Toți au acte, toți plătesc taxe. Oamenii pe care îi am eu sunt de mulți ani aici. Au luat viza la loteria vizelor, au venit pentru reîntregirea familiei, și-au făcut actele de mult timp. Mi-am găsit personalul meu și lucrez cu ei încă de la început. Suntem ca o familie.
StiriDiaspora.ro: România este una dintre țările care nu fac parte încă din programul Visa Waiver. În acest context, legat de amenințările teroriste tot mai puternice, credeți că ar putea exista vreodată ca românii să intre în SUA fără vize? Mai putem spera la așa ceva?
Gabriela Băncescu: Sperăm că așa va fi! De când e domnul ambasador Adrian Zuckerman în București s-au schimbat multe și totul merge spre bine. Eu cred că vom scăpa de vize, am mare încredere în domnul ambasador pentru că asta este intenția lui: să scape românii de vize.
StiriDiaspora.ro: Cum credeți că ar trebui să se îmbunătățească România ca să reveniți acasă?
Gabriela Băncescu: Nu cred că m-aș întoarce definitiv în România. Am copii mari aici, la facultate. România este într-adevăr o țară foarte frumoasă! Mi-ar plăcea, dar nu am cum. În România nu mai am pe nimeni, toată viața mea este aici în SUA.
StiriDiaspora.ro: Revenind, poate aveți unele stări de nostalgie, dacă vă raportați la cum erați odată în Brașov față de cum sunteți acum și ce faceți în New York. Cum ați descrie o astfel de stare?
Gabriela Băncescu: Ooo, da, am stări de nostalgie. Uneori parcă te saturi și ai vrea să mergi acasă. Când te duci acasă totul e altfel, e frumos! Dar apoi te întorci la muncă, trebuie să uiți, să reiei ritmul. E normal! Când te gândești la România și te gândești la „acasă” e și normal să te simți altfel pentru că acolo te-ai născut, ai crescut, ai prieteni, copilăria nu se uită niciodată.
StiriDiaspora.ro: Ce recomandări aveţi pentru tinerii din România care şi-ar dori să investească într-o afacere în SUA?
Gabriela Băncescu: Fiecare ar fi bine să investească în țara lor. Dar fiecare știe ce oportunități are și ce vrea să facă. Nu este rău să investești în SUA. SUA e o țară, așa cum o văd eu, în care se respectă legile, totul este altfel controlat și monitorizat. Nu poți spune că în SUA te-ar putea fura cineva sau că se dă șpagă. Nu există așa ceva! Corupția nu este la un nivel în care să poți să zici că n-ai încredere să investești într-un business. Și mâine dacă aș mai vrea aș mai investi într-un business în SUA pentru că nu mi-ar fi frică. Aici este stabilitate și siguranță!
ŞtiriDiaspora.ro a lansat, cu sprijinul Departamentului Românilor de Pretutindeni, campania „Locul tău este acasă”.
Proiectul dedicat românilor din Diaspora aduce în atenţie problemele stringente de care se lovesc cei care doresc să revină în România, dar şi posibile soluţii pentru depăşirea acestor obstacole.
Campania va aduce în prim plan teme precum inserţia şi reinserţia socială dar şi teme deosebit de importante legate de piaţa muncii din România ori facilităţi implementate de autorităţi, care vin în sprijinul celor care doresc să se întoarcă în ţară.
Antreprenorii vor avea ocazia să îşi prezinte poveştile, să atragă atenţia autorităţilor asupra problemelor care le-a blocat ori le blochează în continuare accesul către piaţa din România şi să răspundă dacă şi în ce condiţii ar putea reveni în ţară.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News