Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Portugalia și Spania impun restricții de apă, pe fondul secetei severe
WhatsApp
Confruntându-se cu o perioadă de secetă fără precedent, guvernul interimar al Portugaliei a implementat măsuri de reducere a apei în regiunea Algarve. Aceste măsuri au impact asupra sistemelor de irigații ale terenurilor agricole și afectează și zonele urbane, inclusiv hotelurile care depind de turism.
Portugalia, Catalonia și Spania impun restricții de apă, pe fondul secetei severe. Sursa foto: pexels

În contextul în care rezervoarele se apropie de epuizare, ministrul Mediului, Duarte Cordeiro, a comunicat implementarea unei reduceri cu 25% a irigațiilor agricole, procent care ar putea crește la 50% în jurul unor rezervoare specifice. Consumatorii urbani, inclusiv terenurile de golf și hotelurile, vor resimți o diminuare de 15%.

Nivelurile scăzute istorice ale rezervoarelor din Algarve au condus la adoptarea de către guvern a măsurilor menite să prevină o posibilă criză de apă pentru alimentarea publică până la finalul anului 2024. În timp ce rezervoarele din Portugalia continentală sunt în medie pline în proporție de 73%, cele din Algarve se situează la doar 25%, cu unele ajungând la nivele de 8%-15%, în comparație cu 45% înregistrat acum un an. Gravitatea situației este accentuată de rezultatele unui studiu din 2022, care indică cele mai secetoase condiții din peninsula iberică din ultimii 1.200 de ani, fenomen atribuit schimbărilor climatice, scrie voiceofeurope.com.

În același timp, în regiunea Catalonia din Spania, cea mai severă secetă consemnată vreodată a generat măsuri de urgență. Autoritățile au avertizat cu privire la restricții de până la 80% în ceea ce privește utilizarea apei în agricultură, atunci când nivelul total al rezervoarelor atinge doar 16,2% din capacitate. Printre măsurile de urgență se numără interdicția umplerii piscinelor, rezidențiale sau turistice, cu sancțiuni de până la 3.000 de euro pentru cei care încalcă aceste reguli în zona Barcelonei. În plus, închiderea dușurilor în cluburi și pe plaje face parte dintr-un set strict de măsuri.

Mai la sud, în Andaluzia, oficialii anticipează restricții de apă în marile orașe precum Sevilla, Cordoba și Malaga până în vara acestui an, în absența precipitațiilor semnificative. În prezent, unele orașe au impus reduceri ale presiunii apei în timpul nopții, ca o precauție necesară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel