„În urma deplasării pe teren efectuate la data de 20 iulie de către funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Cultură Dolj, s-a constatat faptul că inscripţionarea numelor primarilor Craiovei nu respectă planşa din documentaţia avizată. În consecinţă, vă solicităm ca, în termen de 30 de zile de la data primirii prezentei, să remediaţi neconcordanţele, în sensul modificării listei primarilor Craiovei, astfel încât ordinea şi dispunerea numelor acestora să respecte ordinea avizată", se precizează în adresa Direcţiei de Cultură Dolj, potrivit Agerpres.
Valoarea totală a proiectului "Modernizare acces în Parcul <> şi amplasare statuie" a fost de 1,19 milioane lei, sumă la care s-a ajuns după aprobarea studiului de fezabilitate, unde, potrivit unei hotărâri a Consiliului Local Craiova, au fost prinse cantităţi de lucrări estimative.
După executarea proiectării, conform temei de proiectare, utilizând programul de proiectare, au apărut diferenţe între varianta de sumă dintre studiul de fezabilitate şi cea din proiectul tehnic de P.T., de circa 400.000 lei. Proiectul a constat în modernizarea accesului în parc şi reamplasarea statuii cu cei doi cai, care a fost amplasată pe un alt soclu, cel vechi fiind deteriorat. O altă modificare a fost transformarea zonei de parcare din jurul statuii, în zonă pietonală.
Parcul "Nicolae Romanescu" este una dintre cele mai mari zone verzi urbane din România. Totodată, este al treilea parc natural de pe teritoriul Europei de Est. În România, este al doilea parc ca dimensiune, după Herăstrău din Bucureşti.
Parcul "Romanescu" măsoară aproximativ 100 de hectare şi este construit pe locul unde se afla moşia familiei Bibescu. Din acest motiv, este cunoscut şi sub denumirea de Parcul "Bibescu". În trecut, pe spaţiul unde azi se află parcul se regăsea moşia familiei logofătului Ioan (Iancu) Bibescu. Moşia era amenajată de un grădinar de origine germană şi avea pavilioane, bănci şi sere. În anul 1848, moşia se afla într-o stare de degradare, motiv pentru care a fost cumpărată de magistratul oraşului, cu scopul de a o transforma într-un spaţiu public pentru recreere. Pe plan local au avut loc numeroase evenimente în acea perioadă, printre care şi Unirea Principatelor, astfel că amenajarea grădinii a căzut pe plan secund.
La 50 de ani după ce a fost vândută de logofătul Bibescu, moşia era unul dintre cele mai urâte şi mai insalubre locuri din Craiova. Reşedinţa a devenit între timp azil pentru infirmi. În 1898, a venit la primăria oraşului Nicolae Romanescu şi au apărut planuri noi de dezvoltare şi modernizare a oraşului. Edouard Redont, un arhitect de origine franceză, a fost desemnat să proiecteze parcul. Construcţia parcului a început în 1897 şi s-a încheiat în 1903. La evenimentul în cadrul căruia s-a inaugurat parcul, realizat în stil romantic, a luat parte şi Regele Carol.
În 1930, parcul a primit numele de Parcul "Nicolae Romanescu". Parcului i-au fost conservate, în timp, componentele, conform cu conceptul iniţial al arhitectului peisager Redont. În cadrul ansamblului amenajat, se disting elementele precum: cursurile de apă lungi de peste 1.970 metri, aleile pe aproape 27 kilometri lungime, intrarea monumentală, monumentul Romanescu, Casa Bibescu, Chioşcul de Fier, Castelul medieval, lacul şi debarcaderul, impresionantul Pod Suspendat, cascadele, Marele lac, Grădina zoologică, Hipodromul, Velodromul, teatrul de vară şi numeroase statui şi grupuri statuare, unele aparţinând unor artişti ilustri (Brâncuşi sau Jalea). În 1943, la intrarea principală, a fost ridicat un bust al lui Nicolae Romanescu ca un omagiu adus celui care s-a ocupat îndeaproape de realizarea parcului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News