Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Plăcintă cu mere moldovenească și aluat fraged de casă - perfectă pentru un desert de toamnă
WhatsApp
Într-o zi răcoroasă de toamnă, nu există nimic mai confortabil și mai delicios decât o felie de plăcintă cu mere proaspăt coaptă. Această rețetă clasică aduce împreună aroma dulce și acrișoară a merelor cu textura crocantă și fragedă a unui aluat făcut în casă.   
Plăcintă cu mere moldovenească și aluat fraged de casă - perfectă pentru un desert de toamnă / Foto: Captura Youtube

Pregătirea unei plăcinte cu mere de la zero poate părea o provocare, dar cu câteva ingrediente simple și puțină răbdare, veți obține un desert care va umple casa cu miresme îmbietoare și va aduce zâmbete pe fețele celor dragi.

În această rețetă, veți învăța cum să creați un aluat perfect și o umplutură bogată, pentru o plăcintă care este la fel de gustoasă pe cât este de tradițională. Fie că o serviți ca desert sau ca gustare în timpul zilei, această plăcintă cu mere va deveni cu siguranță un favorit al întregii familii.

 

Plăcintă de mere cu aluat de casă - Ingrediente

 

Pentru aluat:

- 250 g făină

- 125 g unt (rece și tăiat cuburi)

- 50 g zahăr

- un ou

- un praf de sare

- 2-3 linguri de apă rece

Pentru umplutură:

- un kg mere (de preferat soiuri dulci)

- 150 g zahăr

- o lingură de scorțișoară măcinată

- 1/4 linguriță de nucșoară măcinată (opțional)

- 2 linguri de suc de lămâie

- 2 linguri de făină sau amidon de porumb

- 1/4 linguriță de sare

- un ou bătut (pentru uns)

 

Plăcintă de mere cu aluat de casă - Rețeta pas cu pas

 

1. Prepararea aluatului:

Într-un bol mare, cerneti făina, adăugați zahărul și sarea. Amestecați bine pentru a distribui uniform zahărul și sarea în făină.

Adăugați cuburile de unt rece în bol. Folosind un cutter de aluat sau două furculițe, tăiați untul în făină până când amestecul seamănă cu pesmet grosier. Dacă folosiți mâinile, lucrați rapid pentru a evita topirea untului.

Faceți un adâncitură în centrul amestecului de făină și adăugați oul bătut. Folosind o spatulă sau o lingură de lemn, amestecați până când aluatul începe să se adune.

Adăugați treptat apă rece, câte o lingură la rând, amestecând până când aluatul se adună și începe să se formeze o bilă. Nu adăugați prea multă apă; aluatul ar trebui să fie umed și să se țină împreună fără a fi lipicios.

Formați aluatul într-o bilă, aplatizați-l ușor și împachetați-l în folie de plastic. Lăsați-l la frigider timp de 30 de minute.

2. Prepararea umpluturii:

Curățați merele de coajă și tăiați-le în felii subțiri. Dacă doriți, puteți elimina sâmburii și cotorul, dar nu este absolut necesar.

Amestecați ingredientele umpluturii: Într-un bol mare, amestecați merele feliate cu zahărul, scorțișoara, nucșoara (dacă folosiți), sucul de lămâie, făina și sarea. Asigurați-vă că merele sunt bine acoperite cu amestecul de zahăr și condimente.

3. Asamblarea plăcintei:

Întindeți aluatul: Scoateți aluatul din frigider și împărțiți-l în două părți: una mai mare pentru baza plăcintei și una mai mică pentru capac. Pe o suprafață ușor înfăinată, întindeți partea mai mare a aluatului într-o formă rotundă, suficient de mare pentru a acoperi fundul și marginile formei de plăcintă.

Așezați aluatul întins într-o formă de plăcintă, presându-l ușor pe fund și pe margini. Tăiați excesul de aluat de pe margini.

Turnați amestecul de mere în forma de plăcintă, distribuiti uniform umplutura.

Întindeți și așezați capacul: Întindeți restul aluatului pentru a forma capacul plăcintei. Așezați-l peste umplutură. Tăiați excesul de aluat și sigilați marginile plăcintei apăsându-le ușor cu degetele sau cu o furculiță. Faceți câteva tăieturi mici în partea superioară a capacului pentru a permite aburului să iasă.

Ungeți plăcinta: Ungeți suprafața plăcintei cu ou bătut pentru a obține o crustă aurie și crocantă.

4. Coacerea plăcintei:

Preîncălziți cuptorul la 180°C (350°F). Coaceți plăcinta în cuptorul preîncălzit timp de 45-55 de minute, sau până când crustă este aurie și umplutura este fierbinte și bulează.

Lăsați plăcinta să se răcească pe un grătar înainte de a o tăia și servi. Aceasta permite umpluturii să se stabilizeze și să fie mai ușor de porționat.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:

- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt                                          

 - https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g                                           

- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G                                           

- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Lifestyle Vezi toate articolele
pixel