Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Te lovești de o problemă deosebită și vrei să o semnalezi? Ai nevoie de ajutor pentru reintegrarea pe piața muncii? Așteptăm mesajele tale de luni până vineri între orele 9:00 și 18:00 la numărul de telefon 0722.264.462 sau pe email la [email protected].
Conținuțul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Pilonul "Reintegrare", sprijin pentru românii care se întorc acasă: "Ei vor merge cu tine să-ți arate cum să-ți deschizi o firmă"
WhatsApp
Mulți români care doresc să se reîntoarcă în țară pentru a-și deschide o afacere întâmpină uneori dificultăți în ceea ce privește legislația și pașii de urmat pentru a-și deschide tipul de societate dorit. Asociațiile de români pot accesa programe de finanțare pentru ca apoi să ofere consultanța necesară celor care întâmpină aceste dificultăți. 

Nu de puține ori, românii din afara granițelor țării, având modele de succes în vestul Europei și-au schițat un plan în privința înființării unei afaceri. Realitatea din România le-a dat însă planurile peste cap: întocmirea actelor, deschiderea unei societăți poate diferi ca sistem față de țările adoptive, de acolo de unde românii au revenit. De aceea s-a identificat nevoia îndrumării acestora. 

Pilonul "Reintegrare" vine cu o abordare concretă și pragmatică în ceea ce privește ajutorul acordat românilor care nu sunt obișnuiți cu legislația și etapele ce trebuie urmate pentru deschiderea unei afaceri de orice tip. 

Cum funcționează programul "Reintegrare"

 

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni oferă finanțările necesare asociațiilor care înscriu cererile pe acest pilon. Asociațiile care îndeplinesc condițiile și sunt acceptate pot oferi consultanța necesară românilor aflați în diverse etape. Concret, românii care revin în țară pot solicita ajutorul acestora pe oricare dintre problemele indicate în privință deschiderii afacerii pe care și-au propus-o. 

"În acest moment, la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, noi avem două departamente: unul care se ocupă de relația cu comunitățile istorice și altul care se ocupă de românii din Diaspora. Anul acesta am introdus un pilon nou de finanțare care se numește "Reintegrare". Prin el reușim să finanțăm proiecte care urmăresc facilitarea de inserție și reinserție socială. Să vă dau un exemplu: au fost asociații care au câșigat proiecte în zona de nord a țării care au ajutat oameni să-și deschida o afacere. Practic, aceste asociații prin reprezentanții lor vin și te iau de mână și îți arată: astăzi mergem la bancă și deschidem un cont, mâine mergem să deschidem societatea, apoi să ia autorizațiile și așa mai departe, tot ce este necesar și de ajutor pentru românii care vor să-și deschidă un business," a declarat pentru StiriDiaspora Ovidiu Burdușa, secretar de stat al Ministerului Românilor de Pretutindeni.

 

Neîncrederea românilor care revin în țară în instituții, rezolvată cu ajutorul asociațiilor

 

Atunci când vine vorba despre reintegrarea socială, pe lângă asigurarea veniturilor lunare necesare traiului, există și alte câteva aspecte foarte importante de care trebuie să se țină cont. Un exemplu relevant în acest sens este înscrierea copiilor la școală. Problema este deseori una birocratică și este necesară urmarea mai multor pași pentru a reuși înscrierea cu succes la școală a copiilor care au revenit din străinătate, echivalarea studiilor și altele ce țin de aceste aspecte. Asociațiile pot oferi sprijin și în acest sens.  

"Reușim cu aceste asociații practic să închidem un cerc, un cerc al neîncrederii. Foarte multe persoane care vin acasă nu au încredere în aceste instituții. Prin acest proiect reușim totuși să le dăm o mână de ajutor. Se întâmplă același lucru în momentul în care vii și trebuie să duci copiii la școală. Sunt foarte multe lucruri care trebuie făcute pentru a reintra în sistemul școlar românesc. Aceste asociații pot da o mână de ajutor, iar acest pilon "Reintegrare", practic vine în sprijinul care se întorc acasă," a mai spus Ovidiu Burdușa, secretar de stat al Ministerului Românilor de Pretutindeni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Locul tau este acasa! Vezi toate articolele
pixel