Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Piața imobiliară din Italia în 2024: Impozite, chirii și superbonus. Schimbări importante pentru proprietarii de locuințe
WhatsApp
De la noi reguli pentru închirierile turistice până la o reformă a popularului sistem "superbonus", anul 2024 vine cu schimbări semnificative pentru proprietarii de locuințe din Italia.
Siena, unul din cele mai frumoase orașe din Toscana (Foto ilustrativ / Sursa: Unsplash)

Deținerea unei case în Italia este un vis devenit realitate pentru mulți, dar a fi proprietar aduce cu sine o serie de obligații legale și financiare specifice, care sunt, după cum se știe, greu de parcurs. Pentru a complica și mai mult lucrurile, impozitele pe proprietate și reglementările privind locuințele sau chiriile sunt, în mare parte, supuse unor modificări anuale, ceea ce poate însemna că și cei mai atenți proprietari riscă să încalce regulile. 

Anul 2024 nu face excepție, deoarece noua lege a bugetului și o serie de decrete ministeriale de mai mică anvergură au conturat deja câteva schimbări-cheie care vor afecta piața imobiliară (și finanțele proprietarilor de locuințe), relatează publicația The Local.

Tendințele pieței imobiliare din Italia

 

După ce a înregistrat o creștere constantă în 2021 și 2022, piața imobiliară din Italia a încetinit semnificativ în 2023, pe fondul unei inflații galopante și al unei creșteri abrupte a ratelor dobânzilor ipotecare.

Numărul de credite ipotecare acordate în prima jumătate a anului 2023 a scăzut cu aproape 30% față de aceeași perioadă din 2022, potrivit datelor Consiliului Național al Notarilor din Italia (Consiglio Nazionale del Notariato), în timp ce cel mai recent studiu al pieței italiene realizat de Nomisma a constatat că numărul total de tranzacții imobiliare ar urma să înregistreze o scădere finală de 13% de la an la an la sfârșitul anului 2023. 

Tendința negativă ar trebui să continue și anul acesta, potrivit celor mai recente previziuni - deși prețurile proprietăților ar trebui să rămână în general stabile în fața unei noi scăderi a tranzacțiilor.

În ceea ce privește ratele creditelor ipotecare, costul împrumuturilor în 2024 va depinde în mare măsură de nivelurile inflației din întreaga Europă și de viitoarele decizii de politică monetară ale Băncii Centrale Europene. 

În noiembrie, ratele pentru un împrumut cu rată variabilă se situau în medie la șase procente, în timp ce ratele pentru un împrumut cu rată fixă au crescut acum la aproximativ patru procente, potrivit celor mai recente date publicate de băncile italiene la 12 decembrie.

Un nou cod național de identificare pentru închirierile Airbnb

 

Proprietarii care își închiriază proprietățile pentru perioade scurte de timp vor fi afectați de două schimbări majore în 2024, ambele făcând parte dintr-un plan național de combatere a evaziunii fiscale și de limitare a închirierilor turistice, pe fondul unei penurii de locuințe la prețuri accesibile în marile orașe italiene.

Conform Decreto Anticipi, care se așteaptă să fie transformat în lege până la sfârșitul acestei săptămâni, va fi obligatoriu ca toate unitățile care oferă cazare pe termen scurt (aceasta este definită ca orice perioadă de închiriere de 30 de zile sau mai puțin în Italia) să aibă un cod național de identificare (codice identificativo nazionale, sau CIN) în 2024.

CIN va trebui să fie afișat pe site-ul web al unității de cazare și în orice anunț online, inclusiv pe platforme precum Airbnb, cu amenzi de până la 5.000 de euro pentru cei care nu respectă regula. 

Un sistem de identificare similar este deja în vigoare, întrucât proprietarii (sau administratorii de proprietăți) trebuie să dețină un cod regional de identificare (codice indentificativo regionale, CIR) și să îl afișeze pe toate anunțurile online. 

Însă, în parte din cauza absenței unui cadru național, aplicarea acestor norme a fost până în prezent laxă și inconsecventă, motiv pentru care actualul sistem de coduri regionale va fi înlocuit de anul viitor cu unul național.

Majorarea impozitului forfetar pe veniturile din închirieri pe termen scurt

 

Începând cu 1 ianuarie 2024, rata impozitului forfetar din Italia pe veniturile din închirieri pe termen scurt (așa-numitul cedolare secca) va crește cu cinci puncte procentuale, adică de la 21 la 26%, pentru proprietarii care închiriază două sau mai multe case.

Potrivit estimărilor asociației italiene a administratorilor de proprietăți Aigab, viitoarea majorare ar trebui să afecteze aproximativ 600.000 de proprietari din întreaga țară, care se pot aștepta la o creștere medie a impozitului de 850 de euro pe an.

Modificări ale primei pentru renovarea locuințelor

 

Toate principalele stimulente de renovare a locuințelor din Italia vor fi în continuare în vigoare în 2024, dar unele schimbări cheie vor afecta cine și cum poate să le solicite, în urma unor reforme majore ale guvernului Giorgia Meloni la începutul acestui an.

În special, suma maximă care poate fi solicitată în cadrul binecunoscutului sistem superbonus 110 va scădea la 70 % din costul total al lucrărilor începând cu 1 ianuarie 2024, după ce în 2023 a scăzut la 90 %.  

Mai mult, cu excepția unor excepții, bonusul se va aplica doar condominiilor și clădirilor de apartamente mici (între două și patru unități rezidențiale) în 2024.

Nu se modifică impozitul imobiliar pentru a doua casă din Italia 

 

Deși se părea că o reformă mult amânată a impozitului imobiliar din Italia pe a doua casă - cunoscut oficial sub numele de Imposta Municipale Unica (sau IMU) - ar putea intra în vigoare în 2024, planul a fost recent amânat din nou.

Acest lucru înseamnă că cadrul legislativ al IMU, inclusiv coeficienții actuali de impozitare și termenele de plată, vor rămâne neschimbate cel puțin până la sfârșitul anului 2024.    

IMU este datorată de toți proprietarii de locuințe secundare din țară, dar se aplică și locuințelor primare (prime case) în unele cazuri rare, mai scrie sursa citată.

 

------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel