Pe timpul acestui sfârșit de săptămână se preconizează un aflux mare de persoane în special în zona de litoral, dar și în stațiunile montane și alte zone turistice, ceea ce poate avea drept consecință creșterea riscului de apariție a evenimentelor care pot genera situații de urgență, anunță IGSU.
Astfel, în următoarea perioadă, peste 4.000 de pompieri sunt pregătiți să intervină, zilnic, pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.
Pentru a evita evenimentele deosebite, un accent important este pus pe prevenirea situațiilor care pot pune în pericol viața sau bunurile turiștilor.
În acest sens, începând cu data de 4 iunie, a fost detașată pe litoral prima serie de specialiști din unitățile subordonate IGSU, care va sprijini activitatea de prevenire în cadrul unor echipe mixte, constituite cu personal al ISU Constanța. Echipele de specialiști vor fi schimbate la fiecare două săptămâni și își vor desfășura activitatea în perioada iunie - august.
Controalele de prevenire se vor efectua la unități de turism și de agrement, cu prioritate la cele la care se înregistrează un număr mare de turiști sau la care au fost constatate, pe timpul verificărilor anterioare, deficiențe privind securitatea la incendiu. De asemenea, se vor avea în vedere și construcțiile sau amenajările destinate pentru organizări de concerte, festivaluri sau spectacole, târguri tematice, campinguri, tabere școlare sau alte spații cu caracter sezonier.
În plan operațional, pompierii pot interveni cu peste 3.800 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 echipaje de stingere, 134 de mașini de descarcerare, precum și peste 490 de echipaje SMURD care încadrează autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanțe de prim ajutor și terapie intensivă mobilă, precum și ambulanțe pentru transport neonatologic.
Având în vedere atenționările emise de meteorologi, prin care sunt prognozate precipitații abundente și instabilitate atmosferică, pompierii sunt pregătiți să acționeze în sprijinul populației și administrației publice locale cu motopompe sau cu alte echipamente specifice acestor situații, în cazul în care vor fi înregistrate fenomene generate de vremea rea. Totodată, pentru eficientizarea misiunilor de răspuns pot fi luate măsuri prin suplimentarea personalului de serviciu cu cel din turele libere.
Întrucât în acest weekend, cei mai mulți dintre oameni aleg să își petreacă timpul în aer liber, la un grătar, cu familia ori prietenii, IGSU reamintește câteva reguli simple pentru evitarea situațiilor care le pot pune viața în pericol.
Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodărie se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi.
Astfel, în locul în care se face grătarul trebuie să fie amplasat un stingător de incendiu sau o găleată cu apă. Totodată, înainte de plecare, focul trebuie stins. De asemenea, copiii trebuie supravegheați în permanență pentru a preveni jocul acestora cu focul.
O altă măsură de care trebuie să țineți cont în următoare perioadă este referitoare la scăldat. Nu vă puneți viața în pericol, înotați doar în locuri special amenajate! În multe situații, curentul puternic, adâncimea apei și teribilismul stau la baza unui scenariu tragic.
Condițiile de înot pot fi imprevizibile în râuri, iazuri, lacuri sau în mare. Chiar și persoanele care înoată bine pot obosi, pot avea crampe musculare sau pot fi prinse într-un curent de apă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News