Sistemul își caută de ani de zile echilibrul, sustenabilitatea. Formula este încă în dezbatere și soluția este în discuție. Între timp, contribuțiile care alimentează sistemul de asigurări sociale al Spaniei trebuie să fie alimentate în continuare.
Ultimele cifre, privind ocuparea forței de muncă, au arătat recent o cifră încurajatoare: luna ianuarie s-a încheiat cu 19,91 milioane de lucrători afiliați. Dintre aceștia, mai mult de unul din zece nu era spaniol.
Radiografia afilierii la asigurările sociale relevă că 2,2 milioane de contribuabili sunt străini. Fără aceștia, modelul ar fi și mai fragil și ar genera pierderi. În Spania, în ultimii ani, sosirea imigranților a crescut și, odată cu ea, numărul lucrătorilor străini, care contribuie la sistemul spaniol de securitate socială. La sfârșitul anului 2014, Spania avea 1,55 milioane de contribuabili străini, față de 2,22 milioane în luna ianuarie a acestui an. Aceasta reprezintă o creștere de 44% în doar opt ani de contribuabili străini în Spania.
Distribuția afiliaților care nu sunt spanioli este foarte inegală în funcție de comunitatea autonomă. Catalonia este, fără îndoială, regiunea cu cel mai mare număr. Unul din patru afiliați locuiește în această regiune autonomă, unde contribuie 535.000 de cetățeni străini.
Pe locul doi se află Madrid, cu puțin peste 467.000 de contribuabili, urmată de Andaluzia, cu 285.000, Comunitatea Valenciană, cu 250.000, Insulele Canare, cu 100.000 și Murcia, cu aproape 93.000 de contribuabili.
„În Spania în ansamblu, muncitorii români sunt principala naționalitate. Aceștia reprezintă aproape 327.000 de contribuabili. Aceștia sunt urmați de marocani (285.000), italieni (137.000) și chinezi (puțin peste 106.000)“, arată datele Ministerului Incluziunii, Securității Sociale și Migrației din Spania, citate de El Independiente.
„Majoritatea lucrătorilor străini se află în prezent în regimul general. Există puțin peste 1,4 milioane de contribuabili, majoritatea fiind cetățeni români, cu 209.000, și cetățeni marocani, cu 155.000“, mai arată datele oficiale. Regimul general absoarbe 65% dintre persoanele străine afiliate, urmat de regimul lucrătorilor independenți, la care sunt afiliați puțin peste 17%, regimul agricol 10% și regimul special pentru lucrătorii casnici 7,3%.
„Într-o altă modalitate de cotizare, cea rezervată lucrătorilor casnici, la care sunt afiliați 126.000 de contribuabili care nu sunt spanioli în Spania, cetățenii români sunt cei care conduc lista în acest regim special de cotizare, care este ocupat în principal de femei. În prezent, în Spania trăiesc 672.000 de cetățeni de origine română, dintre care aproape jumătate sunt afiliați la sistemul de asigurări sociale. Există 326.971 de contribuabili de această naționalitate“, mai relevă datele Ministerului Incluziunii, Securității Sociale și Migrației din Spania, citate de El Independiente.
În mediul rural, majoritatea lucrătorilor care nu sunt spanioli sunt marocani, cel puțin dacă se iau ca referință cifrele de afiliere. Cele mai recente date ale Securității Sociale arată că din cei 285.000 de lucrători din această țară care contribuie în Spania, o treime sunt în regimul agricol.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News