Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Peste 12.000 de ucraineni au intrat sâmbătă în România, în creștere față de vineri
WhatsApp
Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că sâmbătă, prin punctele de frontieră, au intrat în România peste 162.000 de persoane, dintre care 12.383 de cetăţeni ucraineni.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei de Frontieră, sâmbătă, la nivelul întregii ţări, au efectuat formalităţile de control, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, aproximativ 306.800 persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 75.500 mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România, au fost 162.072 de persoane, dintre care 12.383 de cetăţeni ucraineni (în creştere cu 0,5% faţă de ziua precedentă).

Începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în România 1.591.995 cetăţeni ucraineni.

Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/ .

Citește mai departe: UE va înăspri sancţiunile împotriva Rusiei. Moscova, acuzată de tiruri de rachete de la centrala nucleară Zaporojie

 

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene vor discuta luni despre înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei, într-un moment în care Moscova este acuzată că a desfăşurat lansatoare pentru tiruri de rachete la centrala nucleară Zaporojie, în sudul Ucrainei, comentează AFP.

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk (sud-est), Valentin Reznicenko, a denunţat sâmbătă "un potop de foc" în direcţia teritoriul oraşului Nikopol, cu tiruri de rachete Grad asupra zonelor rezidenţiale. "Salvatorii au găsit două persoane moarte sub ruine", a anunţat el.

Miniştrii UE vor trebui să analizeze, printre altele, o propunere a Comisiei Europene de a interzice achiziţiile de aur din Rusia pentru a alinia sancţiunile UE la cele ale partenerilor săi din G7.

O altă propunere vizează includerea unor noi personalităţi ruse pe lista neagră a UE.

"Moscova trebuie să continue să plătească un preţ mare pentru agresiunea sa", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce a transmis noile măsuri celor 27.

Potrivit unui înalt responsabil european, în cursul primei discuţii la Bruxelles cu privire la aceste noi sancţiuni, nu este aşteptată nicio decizie.

Cel mai mare cumpărător de aur rusesc este Regatul Unit, cu 290 de tone în anul 2020, în schimbul unei sume de 16,9 miliarde de dolari, potrivit datelor furnizate de serviciul vamal rus.

Costul războiului se face simţit şi pentru restul lumii, au susţinut ţările occidentale la G20 de la Bali, care s-a încheiat sâmbătă fără un comunicat comun, din lipsă de consens asupra acestui punct.

Participarea Rusiei a fost "absurdă" şi "a echivalat cu invitarea unui piroman la o reuniune a pompierilor", a criticat ministrul canadian de finanţe, Chrystia Freeland.

Acuzaţiile sunt de acelaşi ordin în Ucraina, unde operatorul naţional al energiei nucleare a acuzat armata rusă că a instalat lansatoare de rachete chiar pe situl centralei nucleare din Zaporojie, într-o zonă aflată sub controlul său din martie.

"Situaţia (la centrală) este extrem de tensionată şi tensiunea creşte pe zi ce trece. Ocupanţii îşi aduc acolo maşinăriile, inclusiv sistemele de rachete cu care au lovit deja peste râul Nipru şi pe teritoriul Nikopol", la 80 km sud-vest de Zaporojie, a afirmat preşedintele Energoatom, Petro Kotin, pe Telegram.

Potrivit acestuia, până la 500 de soldaţi ruşi sunt încă pe locul centralei ucrainene, cea mai mare din Europa.

Rusia continuă atacurile cu rachete

 

Vineri seară, forţele aeriene ucrainene au indicat că rachete ruseşti Kh-101 au fost lansate în jurul orei 22.00 din Marea Caspică spre Dnipropetrovsk, dintre care patru au fost distruse.

Centrul de comandă al regiunii sud a declarat sâmbătă că situaţia este "tensionată, dar sub control".

"Inamicul continuă să desfăşoare ofensive (...) dar, din lipsă de succes la sol, intensifică loviturile cu rachete şi aeriene", a afirmat el pe Facebook.

Mai la nord, lângă Harkov, al doilea oraş ca mărime al ţării, oraşul Ciuhuiiv a fost lovit vineri seara de rachete ruseşti care au ucis trei persoane, a anunţat Oleg Sinegubov, guvernatorul regiunii.

În est, vineri seara, Kramatorsk, principalul oraş al bazinului Donbas aflat încă sub control ucrainean, în regiunea Doneţk, a suferit şi el mai multe bombardamente.

Pe de altă parte, Ucraina şi aliaţii săi occidentali rămân sub şocul loviturilor cu rachete de croazieră care au devastat joi centrul oraşului Viniţa, la sute de kilometri vest de front.

Bilanţul acestui atac a crescut sâmbătă la 24 de morţi. "Din păcate, o femeie a murit la spital, era arsă în proporţie de 85%", a anunţat guvernatorul regiunii Viniţa, Serghii Borzov, adăugând că 68 de persoane au continuat să primească îngrijiri, printre care patru copii.

În faţa condamnărilor internaţionale, Ministerul rus al Apărării a afirmat că a vizat la Viniţa o reuniune a "comandamentului forţelor aeriene ucrainene cu reprezentanţi ai furnizorilor străini de armament".

Cu toate acestea, un înalt responsabil american al apărării a declarat, sub protecţia anonimatului, că nu are "nicio indicaţie privind prezenţa unei ţinte militare în apropiere".

Rusia nu a recunoscut niciodată erorile sau crimele comise de forţele sale armate în Ucraina şi dă asigurări sistematic că loveşte doar ţinte militare.

În Donbas, forţele separatiste şi armata rusă au afirmat că avansează în continuare şi că sunt pe punctul de a prelua controlul complet asupra oraşului Siversk, atacat după capturarea Lisiceansk, mai la est, la începutul lunii.

Ministerul rus al Apărării a afirmat sâmbătă că ministrul Serghei Şoigou i-a vizitat pe militarii implicaţi în ofensiva din Ucraina, fără a preciza data acestei vizite, a doua după prima în iunie şi nici dacă ar fi avut loc în Ucraina sau Rusia.

El "a dat instrucţiunile necesare pentru a creşte şi mai mult" presiunea militară, a adăugat ministerul, încheie AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel