„Pe fondul avansării procedurilor privind eliminarea pensiei de serviciu şi a potențialelor demersuri care ar putea conduce la afectarea independenței financiare a magistraților raportat la diminuarea remunerației acestora, Consiliul Superior al Magistraturii arată că și-a exprimat în mod ferm poziția în mai multe rânduri cu privire la imperativul respectării de către puterea legislativă și puterea executivă a obligației de rang constituțional de a garanta judecătorilor și procurorilor, la încetarea funcției, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remunerații, dar şi a obligației de a garanta acestora o remunerație adecvată”, se arată într-un comunicat al CSM.
Consiliul reiterează că „statutul magistratului impune acordarea pensiei de serviciu şi a remunerației adecvate” ca o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept, prevăzută de art. 1 alin. 3 din Constituția României.
Jurisprudența constantă a instanței constituționale a stabilit că independența justiției, ca garanție constituțională, include și securitatea financiară a magistraților, care presupune și asigurarea unor garanții sociale, precum pensia de serviciu.
Consiliul Superior al Magistraturii mai precizează plenul că a decis constant în sensul prezervării pensiei de serviciu a judecătorilor şi procurorilor, dar şi al stabilității unei remunerații corespunzătoare, hotărârile adoptate fiind comunicate Senatului României, Ministerului Justiției, precum şi Ministerului Finanțelor Publice.
„Consiliul Superior al Magistraturii reiterează și subliniază cu tărie și fără echivoc că nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistraților și încălcarea independenței acestora. Pensia de serviciu şi stabilitatea unei remunerații adecvate a judecătorilor şi procurorilor reprezintă garanții pentru a căror protecție Consiliul va efectua absolut toate demersurile care se impun”, mai arată CSM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News