Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Paste cu sos de vinete. O rețetă din Sicilia care te va lăsa cu gura căscată 
WhatsApp
Pastele cu sos de vinete este un fel de mâncare de origine mediteraneană din Catania. Se folosesc vinete, pulpă de roșii, busuioc și brânză ricotta sărată.
Paste cu sos de vinete. O rețetă din Sicilia care te va lăsa cu gura căscată 

Rețeta de paste cu sos de vinete pe care v-o propunem astăzi este un fel de mâncare tradițional sicilian, venit din Catania, preparat cu paste scurte și un sos de roșii, vinete prăjite și ricotta sărată.

Acest fel de mâncare are o aromă tipic mediteraneană, fiind un clasic care a devenit celebru în toate regiunile Italiei, unde se prepară mai ales vara, când vinetele sunt ușor de găsit și de sezon. Este un fel de mâncare foarte simplu de preparat, necesitând doar câteva minute pentru ca vinetele să se odihnească în sare și prăjirea lor ulterioară.

Ingrediente

 

320 g paste rigatoni (sau alte paste cu formă scurtă)

- 2 vinete mici sau una mare

- 500 ml piure de roșii

- 1/2 ceapă

- brânză ricotta sărată rasă, după gust

- ulei de măsline extravirgin

- sare după gust

- ulei pentru prăjire

- busuioc proaspăt, după gust 

Mod de preparare

 

Se spală și se usucă vinetele. Se taie în felii cu o grosime uniformă de câțiva mm. Este important ca feliile să fie cât mai uniforme. Se așază în straturi într-o strecurătoare alternând cu un vârf de cuțit de sare. Presați-le și lăsați-le să se odihnească timp de o oră.

Între timp, se toarnă puțin ulei într-o cratiță, se adaugă ceapa tocată mărunt și se lasă să se rumenească ușor.
Se adaugă piureul de roșii, se potrivește de sare și se fierbe sosul timp de aproximativ 20 de minute. Se condimentează cu busuioc tocat și se lasă deoparte. Se aduce la fierbere o cantitate mare de apă ușor sărată.

Clătiți vinetele pentru a îndepărta excesul de sare, apoi uscați-le cu un prosop de bucătărie. Prăjiți vinetele în mult ulei încins. Scurgeți-le pe hârtie absorbantă pe măsură ce devin aurii. Se condimentează ușor cu sare și se lasă deoparte.

Fierbeți al dente pastele rigatoni. Scurgeți pastele și adăugați-le în sosul de roșii. Se amestecă bine pentru a condimenta pastele în mod egal. Se adaugă feliile de vinete prăjite.

Se adaugă busuioc tocat și se amestecă rapid.

La final, se amestecă cu ricotta sărată rasă, se servește pe o farfurie și se ornează cu mai multă ricotta rasă.

Se servește imediat.

Poftă bună!

Sfaturi și variații

 

Aceste paste cu sos de vinete pot fi păstrate timp de o zi într-un recipient ermetic în frigider. Nu se recomandă înghețarea.

Este recomandabil ca vinetele să fie tăiate în felii de aceeași grosime și formă, astfel încât să fie gătite uniform în timpul prăjirii.

Pastele trebuie să fie bătute în sosul de roșii, adăugând ricotta salata rasă pentru a fi mai cremoase.

Ca orice rețetă tradițională, pastele alla norma au multe variații în funcție de zona în care se prepară. Se pot folosi penne sau rigatoni, dar și spaghete și bucatini, se poate alege piureul de roșii sau roșiile decojite, vinetele tăiate felii sau cubulețe.

Brânza ricotta sărată nu trebuie să lipsească din acest fel de mâncare, dar, ca alternativă, se poate folosi și brânză pecorino semimaturată.

Ca desert, îți propunem o rețetă de trufe cu cafea, un desert fără coacere simplu de făcut.

 

--------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:

- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt 
   
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g 
    
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G 

- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Lifestyle Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel