Dacă sunteți în căutarea unei rețete foarte ușor de pregătit pentru cină, vă recomandăm parmigiana de cartofi. O alternativă la clasica parmigiana de vinete sau dovlecei, această variantă se prepară fără a adăuga piure de roșii sau sos bechamel, combinând ingredientele simple în doar câțiva pași.
Cartofii tăiați în felii subțiri alternează cu straturi de brânză gustoasă și șuncă fiartă, toate acestea fiind aromatizate cu parmezan ras și salvie tocată.
Când este gătită, brânza care se topește va crea o crustă crocantă la suprafață și o umplutură cu adevărat irezistibilă.
Iată cum se face!
1 kg de cartofi (cruzi și deja curățați de coajă)
- 250 g Emmentaler
- 200 g provola sau cașcaval neafumat
- 250 g mozzarella
- 200 g șuncă fiartă
- salvie sau rozmarin după gust
- parmezan ras, după gust
- 150 ml lapte
- ulei de măsline extravirgin
- sare și piper după gust
- pesmet după gust
Pregătirea rețetei de parmigiana de cartofi este foarte simplă. Mai întâi trebuie să pregătiți toate ingredientele pentru ca apoi să puteți trece la asamblarea vasului.
Tăiați diferitele brânzeturi în cubulețe: în această rețetă folosim emmentaler, provola dolce și mozzarella, dar în funcție de gustul dumneavoastră, puteți varia cu scamorza sau fontina, de exemplu.
Decojim și spălăm cartofii, apoi îi tăiem cu un cuțit sau cu o mandolină. Se fac felii subțiri, egale. Se ia un vas de cuptor (aproximativ 20x30 cm) și se unge cu puțin ulei de măsline pe fund, apoi se presară puțin pesmet.
Puem un prim strat cu cartofi și asezonăm cu sare și piper.
Acum adăugați cubulețe din cele trei tipuri de brânză, un praf de parmezan ras și niște salvie proaspătă tocată (alternativ putem folosi rozmarin).
Se pun câteva felii de șuncă fiartă și se acoperă cu cartofi, se asezonează din nou cu sare și piper.
Continuăm alternând straturile până umplem vasul: ultimul strat va fi format din brânzeturi și un strat generos de parmezan.
La final turnăm laptele care va face cartofii mai moi și un strop de ulei de măsline extravirgin.
Coacem în cuptorul preîncălzit la 170° timp de aproximativ 50 de minute.
Poftă bună!
Cartofii vor elibera puțină apă în timpul gătitului, nu vă faceți griji: vor face ca acest fel de mâncare cu cartofi să fie și mai delicios.
Se pot folosi și alte brânzeturi, cum ar fi scamorza, Fontina sau Asiago, iar șunca fiartă se poate înlocui cu speck.
Pentru o versiune vegetariană, puteți evita adăugarea de șuncă fiartă: va fi la fel de bună!
Vezi și: Cheesecake cu cafea, fără coacere - un desert delicat și aromat
--------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul din următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News