În urma deciziei parlamentului, Fondul de Stabilizare Economică poate contracta împrumuturi suplimentare de până la 200 miliarde de euro. Decizia a fost posibilă după ce Bundestagul a aprobat în aceeaşi zi suspendarea aşa-numitei 'frâne a datoriilor', inclusă în Legea fundamentală a Germaniei.
Vezi mai multe: Germania scoate din rezerve 200 miliarde de euro pentru plafonarea prețurilor la energie și renunță la taxa pe gaze
Conform planurilor guvernului, măsura va fi în vigoare până în 2024. Începând din martie, gospodăriile private ar putea beneficia de o plafonare a preţurilor pentru 80% din consumul obişnuit. În cazul companiilor mari, plafonarea ar putea intra în vigoare încă din ianuarie. Opoziţia a criticat faptul că nu este clar încă pentru ce vor fi folosite în fapt cele 200 miliarde de euro.
'Vor să ne vândă ceva pe nevăzute şi nu acceptăm acest lucru', a declarat Gesine Lötzsch, din partidul Die Linke (stânga). 'Frâna datoriilor' publice stipulează că bugetul federal trebuie gestionat fără împrumuturi majore, cu excepţia unor condiţii economice adverse.
De la începutul pandemiei de COVID-19, Bundestagul a suspendat în mod repetat această prevedere pentru a permite împrumuturi masive. La început, statul german a împrumutat bani pentru a ajuta companiile şi gospodăriile afectate de pandemie.
Mai recent, Germania se împrumută pentru a compensa creşterea preţurilor la energie şi inflaţia ridicată, potrivit Agerpres.
Rata inflaţiei a continuat să crească în Germania, atingând în luna septembrie nivelul de 10,0%, pe fondul majorării preţurilor la energie şi alimente, conform estimărilor Oficiului german pentru Statistică.
"Rata inflaţiei în Germania a crescut în septembrie cu 10,0%, conform indexului preţurilor de consum (VPI) raportat la aceeaşi lună a anului trecut. În august 2022, inflaţia fusese la nivelul de 7,9%", a transmis Oficiul german pentru Statistică (Destatis).
În septembrie, preţurile la energie au înregistrat o creştere de 43,9%, iar cele la alimente s-au majorat cu 18,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021.
"De la începutul războiului în Ucraina, au crescut în special preţurile la energie, influenţând rata inflaţiei", subliniază Oficiul german pentru Statistică.
La servicii, majorările de preţuri au fost de 3,6%, în timp ce cuantumul chiriilor pentru locuinţe a crescut în medie cu 1,7%.
-------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News