Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Oreste Teodorescu, ANALIZĂ: „România celor patru președinți: Sărăcită, vândută, mutilată economic”
WhatsApp
Jurnalistul Oreste Teodorescu face o analiză a României după ce la putere au fost cei patru președinți aleși democratic, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis. 

„România celor patru președinți. Moștenirea lor și perspectiva viitorului normal

Ion Iliescu 1992-1996 / 2000-2004:

Primul președinte ales prin vot democratic, un produs perfect al ideologiei comuniste, reformat in laboratoarele Kremlinului de principiile gorbacioviste, a avut misiunea de a permite transferul economiei centralizate către principiile economiei de piața! A spart monolitul partidului stat și cu ajutorul serviciilor secrete rebotezate după momentul 1989 a penetrat partidele politice noi cu cadre vechi, activiști și securiști! Aceștia au preluat apoi activele statului, devenind principalii beneficiari ai privatizărilor! Care a fost moștenirea celor doua mandate ale sale? O Românie dezorientată, condusă prost de eșalonul doi al foștilor demnitari comuniști îmbolnăviți de corupție, transformați in prosperi patroni de media și de afaceri, abonați la contracte din banul public.

Emil Constantinescu 1996-2000

A fost un președinte slab, lipsit de putere, in ciuda dorinței sale de a deveni un lider regional, pro occidental, intr-o lume debusolata și acaparata politic de foști activiști comuniști și securiști fideli paradigmei post sovietice, un intelectual șters, ce abia ieșise din lumea rocilor, timid și fără autoritate, incapabil să oprească Căpușarea economică a țării. Prin deciziile sale de a permite intervenția aviației NATO, in războiul din fosta Iugoslavie, aseaza România la masa negocierilor pentru intrarea țării in clubul nord-Atlantic. Se declara învins de Sistem, pierzând rușinos sansa celui de al doilea mandat. Ce a rămas in urma sa? O Românie mai săracă, cu mai puține bogății și resurse strategice, vulnerabilă și instabila politic...

Traian Basescu 2004-2009 / 2009-2014

Abil și temerar, cel de-al treilea președinte își începe mandatul schimbând directorii serviciilor secrete, procurorul general și șefii principalelor parchete in urma scenariului "jurnaliștilor răpiți in Irak". Preia incet dar sigur frâiele puterii in Sistem, înlocuind mafia pesedista cu cea pedelista...Înțelege dezideratul pro occidental al României, dar nu face nimic pentru dezvoltarea economică și administrativă a țării, permițând grupurilor de interese sa căpușeze in continuare bugetele publice. Practic, a adâncit dramatic dezastrul economic, iar prin firea sa conflictuală a elaborat și aplicat un plan sinistru de razboi civil între membrii societății, vrajbă care ne urmărește și azi.
Ce a rămas după el? A rămas ideea că se poate fura, minți și complota fără a plăti, fără consecințe personale. A rămas o Românie învrăjbită, cu justiția aservită politicului.

Klaus Iohannis 2014-2019

Candidatul cu șanse mari la al doilea mandat, presedintele in funcție, deși nu a avut experiența politica a lui Iliescu, nici osatura universitară a lui Constantinescu, nici perfidia jucătorului Basescu a impus un portret de lider de stat constituțional, dedicat restabilirii relațiilor internaționale și redobandirii statutului de partener regional pentru România europeană și membra NATO! Cu o determinare specific teutonă, s-a încăpățânat sa impună in Sistem noi principii și valori comune țărilor civilizate și cu adevărat democratice! Primul sau mandat a fost marcat de atacul politic al PSD-ului care a mutilat atribuțiile și puterile președintelui in plan intern! Sfârșitul primului său mandat găsește funcția rezidențiala golită efectiv de putere in relațiile cu societatea, guvernul și parlamentul!

Unde se afla România acum?

Sărăcită, vândută, mutilata economic, țara noastră a fost ca o feuda predata de la un mandat la altul unei clase politice, in ansamblul ei, nereformată și profund deprofesionalizata!

Singura șansa a unei Romanii normale este punerea in aplicare de urgenta a unui proiect de țara care sa implice toate forțele creative ale societății civile, partidelor politice și a oamenilor de afaceri”, a scris Oreste pe pagina de Facebook.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel