Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a dezbătut, astăzi, plângerea formulată de deputatul PNL Alexandru Muraru în cazul declaraţiilor făcute de premierul ungar Viktor Orban la Băile Tuşnad, în luna iulie. Orban a apreciat că a apărut o rasă mixtă din cauza numărului mare de imigranţi din Europa şi că ţările care au acceptat acest fapt nu mai sunt naţiuni.
Comentariile premierului ungar Viktor Orbán despre faptul că maghiarii nu se amestecă cu persoane cu rădăcini non-europene au fost recent condamnate cu fermitate de Parlamentul European.
În cazul în care CNCD va recunoaște remarcile premierului maghiar ca fiind discriminatorii, acesta va fi amendat în conformitate cu legislația română. O soluţie va fi adoptată de Consiliu în 15 septembrie. Viktor Orban a fost citat prin Ambasada Ungariei la Bucureşti, însă nu a fost depus nici un punct de vedere din partea acestuia. Alexandru Muraru consideră că această cauză ar putea deveni pilot pentru a nu mai exista situaţii similare.
Citația i-a fost înmânată lui Orbán prin intermediul ambasadei Ungariei la București. Alexandru Muraru, vicepreședinte al Partidului Național Liberal (PNL) și consilier al premierului României pe probleme de antisemitism și xenofobie a fost cel care a făcut sesizarea cu privire la afirmațiile premierului ungar. Potrivit lui Muraru, Orbán a făcut remarcile în cauză în timpul unei vizite private în România și nu în cadrul atribuțiilor sale oficiale.
„Statul român nu poate fi un teren de încercare pentru mesaje extremiste, rasiste, xenofobe. Şcoala de vară de la Băile Tuşnad a fost de-a lungul timpului un teren de încercare în acest sens. Viktor Orban a venit şi lansat diferite mesaje, inclusiv acel concept de stat iliberal. Nu sunt foarte multe cazuri de lideri politici care au mers în alte state decât statele lor de reşedinţă să facă asemenea declaraţii, care au stârnit, sigur, reacţii, de la Departamentul de Stat până la Parlamentul European şi Comisia Europeană“, a afirmat Alexandru Moraru.
Orbán este acoperit de imunitate și, prin urmare, CNCD nu a putut interveni imediat după discursul său. Cu toate acestea, biroul este obligat prin lege să se ocupe de orice plângere, relatează APA, titrează Rador.
Soluţiile CNCD pot fi de la clasarea cazului până la avertisment sau amenzi contravenţionale până la maximul de 100.000 de lei. În cazul în care o parte este nemulţumită de hotărâre, aceasta poate fi contestată în instanţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News