Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Opt români, suspecți de turbare, după contactul cu un câine infectat
WhatsApp
Opt persoane sunt suspecte de turbare în Suceava, după ce au luat contact cu un câine infectat cu rabie. Inițial, numărul acestora a fost mai mic, dar după mediatizarea cazului, oamenii au recunoscut animalul turbat.
Opt români, suspecți de turbare, după contactul cu un câine infectat

Infectarea cu rabie a fost confirmată vineri în cazul unui câine din orașul Siret, iar ancheta epidemiologică a arătat că animalul a intrat în contact cu opt oameni, arată publicația Monitorul de Suceava.

Directorul Direcției de Sănătate Publică Suceava, Daniela Odeh, a transmis că instituția a fost informată vineri, 18 noiembrie a.c., despre existența unei suspiciuni de rabie, la un câine mort în data de 10 noiembrie a.c., pe raza localității Siret.

„În urma sesizării, DSP Suceava a efectuat imediat ancheta epidemiologică, în urma căreia au fost identificate 8 persoane care au intrat în contact cu animalul: 4 membri ai familiei și 4 medici veterinari. Analiza de laborator a confirmat prezența rabiei la animalul decedat”, a arătat Daniela Odeh. DSPJ Suceava a informat unitățile sanitare despre cazul de rabie și a îndrumat contacții la spital, să se vaccineze antirabic.

 

Șeful DSVSA atrage atenția populației

 

Șeful DSVSA, Mihai Voloșeniuc, atrage atenția populației și administrațiilor locale să alerteze imediat medicii veterinari dacă observă animale cu simptome nervoase, salivație în exces sau modificări de comportament. De asemenea, le solicită medicilor veterinari să solicite dovada vaccinării antirabice pentru câinii care le sunt aduși la consultații și tratament și să nu trateze animale nevaccinate. „Este suficientă o microleziune, pe pielea persoanei, care să fi venit în contact cu saliva cu virus a câinelui pentru ca boala să se transmită”, avertizează doctorul Voloșeniuc.

La începutul acestei săptămâni doi medici veterinari și un asistent veterinar de la un cabinet din Suceava au operat un câine din Siret, care la scurt timp a murit și la analiza de laborator a fost confirmat cu rabie. Din cauza suspiciunii înalte de contaminare, atât personalul veterinar, cât și proprietara câinelului au avut nevoie de imunoglobulină antirabică umană, un produs medical extrem de greu de găsit la acest moment în România. DSP și Spitalul de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava au făcut eforturi foarte mari pentru a găsi și a aduce la timp cele 19 doze necesare tratării celor 4 pacienți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel