Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
ONU, Turcia și Ucraina merg mai departe cu acordul privind cerealele din Marea Neagră, în ciuda retragerii Rusiei
WhatsApp
Organizația Națiunilor Unite, Turcia și Ucraina au continuat să implementeze un acord privind cerealele din Marea Neagră și au convenit asupra unui plan de tranzit pentru ca luni 16 nave să avanseze, în ciuda retragerii Rusiei din pactul care a permis exportul de produse agricole ucrainene pe piețele mondiale.

Rusia, care a invadat Ucraina pe. 24 februarie, și-a întrerupt sâmbătă rolul în acordul din Marea Neagră pentru un "termen nedefinit", reducând livrările de la unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, deoarece a declarat că nu poate "garanta siguranța navelor civile" care călătoresc în cadrul pactului, după un atac asupra flotei sale din Marea Neagră.

 

Măsura a stârnit proteste din partea Ucrainei, NATO, Uniunii Europene și Statelor Unite

 

Măsura a stârnit proteste din partea Ucrainei, NATO, Uniunii Europene și Statelor Unite, în timp ce Națiunile Unite și Turcia, doi dintre principalii intermediari ai acordului din iulie, s-au străduit duminică să îl salveze.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a fost profund îngrijorat de mișcarea Rusiei și a amânat o călătorie în străinătate pentru a încerca să revigoreze acordul menit să atenueze criza alimentară mondială, a declarat purtătorul său de cuvânt.

În urma mișcării Rusiei, contractele futures pentru grâu de la Chicago au crescut luni cu peste 5%, deoarece atât Rusia, cât și Ucraina se numără printre cei mai mari exportatori de grâu din lume, au declarat analiștii.

Peste 9,5 milioane de tone de porumb, grâu, produse din floarea-soarelui, orz, rapiță și soia au fost exportate din iulie. Conform acordului, un Centru Comun de Coordonare (JCC) - alcătuit din oficiali ONU, turci, ruși și ucraineni - convine asupra mișcării navelor și inspectează navele.

 

Națiunile Unite au afirmat că au convenit cu Ucraina și Turcia asupra unui plan de circulație 

 

Duminică, nicio navă nu s-a deplasat prin coridorul umanitar maritim stabilit. Dar Națiunile Unite au afirmat într-o declarație că au convenit cu Ucraina și Turcia asupra unui plan de circulație pentru 16 nave luni - 12 de ieșire și 4 de intrare.

Aceasta a precizat că oficialii ruși de la CCM au fost informați despre acest plan, împreună cu intenția de a inspecta luni 40 de nave de ieșire, și a menționat că "toți participanții se coordonează cu autoritățile militare respective și cu alte autorități relevante pentru a asigura trecerea în siguranță a navelor comerciale" în cadrul acordului.

În timpul sesiunii de duminică dintre delegațiile din cadrul acordului privind cerealele, oficialii ruși au declarat că Moscova va continua dialogul cu Națiunile Unite și cu delegația turcă pe probleme urgente, a precizat ONU în declarația sa.

 

Nu a existat nicio reacție rusă ca răspuns la planul de tranzit de luni

 

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a fost în contact cu omologii săi din Rusia și Ucraina pentru a încerca să salveze acordul și le-a cerut părților să evite orice provocare, a declarat ministrul turc al Apărării.

NATO și Uniunea Europeană au îndemnat Rusia să își reconsidere decizia. Sâmbătă, președintele american Joe Biden a calificat mișcarea Rusiei drept "pur și simplu scandaloasă" și a declarat că aceasta va spori foametea. Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat Moscova de înarmarea alimentelor.

Duminică, ambasadorul Rusiei la Washington a ripostat, spunând că răspunsul SUA a fost "scandalos" și că a făcut afirmații false cu privire la decizia Moscovei.

 

Pretext fals

 

Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a atacat mai devreme Flota Mării Negre de lângă Sevastopol cu 16 drone și că "specialiști" din marina britanică au ajutat la coordonarea a ceea ce a numit un atac terorist. Marea Britanie a negat afirmația. Rusia a declarat că a respins atacul, dar că navele vizate erau implicate în asigurarea coridorului de cereale din porturile ucrainene din Marea Neagră.

Ucraina nu a confirmat și nici nu a negat că s-ar afla în spatele atacului. Armata ucraineană a sugerat că rușii înșiși ar fi putut fi responsabili pentru explozii.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Moscova a folosit exploziile la 220 km distanță de coridorul de cereale ca un "pretext fals" pentru o acțiune intenționată de mult timp.

 

Șeful de cabinet al președintelui Volodymyr Zelenskiy a acuzat Rusia că a inventat atacuri asupra propriilor sale instalații

 

Ucraina acuză deseori Rusia că folosește Flota Mării Negre pentru a lansa rachete de croazieră asupra unor ținte civile ucrainene, acuzație susținută de unii analiști militari care spun că acest lucru face din flotă o țintă militară legitimă.

Invazia Rusiei a fost dominată recent de o contraofensivă ucraineană și de atacuri cu drone și rachete rusești care au distrus peste 30% din capacitatea de generare a Ucrainei și au lovit zone populate. Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă că este pregătită să detoneze bombe radioactive.

Rusia a cerut Consiliului de Securitate al ONU să se reunească luni pentru a discuta despre atacul de la Sevastopol, a scris pe Twitter ambasadorul adjunct al ONU, Dmitri Polyanskiy.

 

Nave blocate 

 

Acordul privind cerealele repornise livrările din Ucraina, permițând vânzările pe piețele mondiale, vizând nivelul de dinainte de război de 5 milioane de tone metrice exportate din Ucraina în fiecare lună.

Dar, înainte de expirarea sa la 19 noiembrie, Rusia declarase că există probleme serioase cu acesta, iar Ucraina s-a plâns că Moscova a blocat aproape 200 de nave de la preluarea încărcăturilor de cereale.

Acordul a asigurat trecerea în siguranță în și din Odesa și în alte două porturi ucrainene, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel