Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Germania vinde Chinei o parte din portul Hamburg. Olaf Scholz pleacă la Beijing
WhatsApp
Olaf Scholz intenționează să își dea acordul pentru vânzarea către o companie chineză a unei părți importante din portul Hamburg. Atât  aliați cât și opoziția i-au criticat decizia cancelarului german.

Datele NDR și WDR indică faptul că afacerea a fost respinsă de fiecare dintre cele șase ministere care au participat la evaluarea investițiilor. Cu toate acestea, analiza relevă faptul că este promovată de cancelarul Scholz.

Dacă acest lucru se va întâmpla, o treime sau mai mult din terminalul de containere din Hamburg de la Tollerort va fi deținut de gigantul chinez de transport maritim Cosco, companie care are sediul la Beijing, împreună cu acțiuni la operatorul portuar HHLA. Datorită importanței acestei infrastructuri, ministerul de resort al Economiei a început deja procesul de evaluare a investițiilor și, potrivit cercetării, a înregistrat deja chestiunea pentru respingerea finală de către Cabinetul federal.

Cu toate acestea, procedura de testare nu a fost adăugată în calendar de către Cancelarie. O interdicție necesită o decizie a cabinetului, care nu a putut fi luată. În schimb, Cancelaria le-ar fi spus agențiilor implicate să caute o soluție pentru ca acordul să poată fi totuși autorizat, potrivit rapoartelor NDR și WDR.

 

 Există o dispută între Scholz și mai multe ministere cu privire la acest acord

 

Jens Spahn din grupul parlamentar de centru-dreapta al partidului Creștin Democrat (CDU) a criticat și el intenția lui Scholz, descriind-o drept o „greșeală fatală”.

„Porturile germane nu aparțin Chinei. Țărilor europene nu le este permis de Beijing să cumpere acțiuni în porturi chineze”, a spus Spahn.

Copreședintele Partidului Verzilor, Ricarda Lang, a spus de asemenea că „nu înțelege” de ce Scholz ar fi dispus să meargă mai departe cu vânzarea, în ciuda criticilor și opoziției ministerelor. 

„Partidul Comunist Chinez nu trebuie să aibă acces la infrastructura critică a țării noastre”, a declarat și secretarul general al FDP, Bijan Djir-Sarai, agenției de știri germane dpa. „Ar fi o greșeală și un risc”, a mai spus acesta. 

 

Olaf Scholz a confirmat că va merge în China la începutul lunii noiembrie

 

Cancelarul german Olaf Scholz's a declarat vineri că va călători în China cu o delegație de lideri de afaceri, deși a refuzat să confirme dacă va călători cu președintele francez Emmanuel Macron.

"Am prevăzut această călătorie de multă vreme", este vorba despre "o vizită inaugurală înainte de consultări interguvernamentale sino-germane", a declarat Olaf Scholz la finalul summitului UE de la Bruxelles.

Purtătorul de cuvânt al lui Scholz a declarat că această călătorie va avea loc la începutul lunii noiembrie, conform Reuters.

Călătoria are loc într-un moment în care Berlinul își revizuiește relația comercială cu Beijingul, iar coaliția lui Scholz dezbate dacă va permite gigantului chinez de transport maritim Cosco să investească în cel mai mare port din Germania, în orașul Hamburg din nordul țării.

Vorbind la Bruxelles, în marja unui summit al Uniunii Europene, Scholz a mai spus că liderii UE au acum un cadru precis pentru reducerea prețurilor la energie și a convenit că nicio țară nu va fi supusă la vot în ceea ce privește politica energetică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel