"Războiul Rusiei în Ucraina reprezintă un dezastru umanitar. Dincolo de acest lucru, daunele economice se resimt în întreaga lume, iar riscurile devin din ce în ce mai severe şi mai îndelungate. Invazia declanşată de Rusia în Ucraina pe 24 februarie a generat dubii asupra relansării economice post-pandemie şi are efecte catastrofale la nivel regional, distrugând vieţi, case şi infrastructură. Implicaţiile sunt la nivel mondial", constată Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), într-un raport vizualizat de MEDIAFAX.
"Sunt deja peste trei milioane de refugiaţi din Ucraina şi sunt aşteptate valuri suplimentare în următoarele săptămâni. Până acum, refugiaţii au mers în principal într-un număr restrâns de ţări vecine. Vor fi necesare acţiuni comune de asumare a sarcinilor şi susţinere din partea Uniunii Europene pentru statele care primesc refugiaţi, în mod eficient şi sustenabil", subliniază OECD.
"Pe fondul incertitudinii, OECD estimează că, la nivel mondial, creşterea economică va scădea cu mai mult de 1% anul acesta în raport cu estimările anterioare conflictului, în timp ce inflaţia, deja ridicată la începutul anului, ar putea fi mai mare cu 2,5% decât ar fi fost dacă nu ar fi izbucnit războiul", subliniază OECD.
Înaintea războiul din Ucraina, OECD estima o creştere economică la nivel global de 4,5% în 2022, de 4,3% în zona euro şi de 3,8% în Statele Unite. Din cauza efectelor conflictului militar din Ucraina, creşterea economică la nivel mondial probabil va fi mai redusă cu 1,08% decât era anticipat, în zona euro creşterea economică se va diminua cu 1,4%, iar în SUA cu 0,88%, potrivit analizelor OECD.
Inflaţia la nivel mondial ar urma să aibă un plus de 2,47% faţă de nivelul anticipat, în zona euro de 2,03%, iar în SUA de 1,36%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News