Măsura acoperă perioada cuprinsă între iulie 1966 şi martie 2012 şi prevede compensaţii în valoare de 300.000 de coroane cehe (circa 12.000 de euro) pentru fiecare persoană supusă sterilizărilor impuse de autorităţi, cele mai multe fiind femei, dar şi unii bărbaţi. În unele cazuri autorităţile au ameninţat cu preluarea copiilor în custodie sau cu retragerea ajutoarelor sociale dacă sterilizarea este refuzată.
Legea este menită să repare ''o greşeală a sistemului comunist'', a declarat deputatul de dreapta Bohuslav Svoboda, de formaţie medic ginecolog. Organizaţiile de apărare a drepturilor omului evocă acest subiect de mai mulţi ani. Actul normativ urmează acum să fie examinat în Senatul de la Praga.
Sterilizările forţate au început sub regimul comunist în fosta Cehoslovacie, practică ce a continuat şi după căderea acestui regim în anul 1989. În anul 1993 Cehoslovacia s-a scindat în două state, Republica Cehă şi Slovacia.
În anul 2007 un tribunal ceh a stabilit acordarea de compensaţii unei femei care a declarat că a fost sterilizată nu doar fără consimţământul ei, ci şi fără să ştie. Ea crezuse că medicii s-au limitat să-i pună un sterilet şi a descoperit că era sterilă abia după ce a revenit la medic să-şi scoată steriletul pentru că dorea încă un copil.
Minoritatea romă este estimată la 200.000-300.000 de persoane în Republica Cehă, dintr-o populaţie totală de circa 10,6 milioane de locuitori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News