Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O româncă, în topul celor mai buni 50 de profesori din lume. Mirela Tanc: "Îmi reprezint ţara cu mândrie"
WhatsApp
O profesoară româncă a fost inclusă în topul celor mai buni 50 de profesori din lume. 

Orădeanca Mirela Tanc este profesorul de Limba şi literatura română care s-a impus în elita mondială în educaţie prin felul său de a preda altfel.

Aceasta a fost nominalizată în 2021 în Top 50 Global Teacher Prize - Oscarul din Educaţie, numărându-se astfel printre cei mai buni profesori din lume.

"Astăzi am primit oficial confirmarea că sunt unul dintre cei 50 cei mai buni profesori din lume. Sunt onorată că România are un profesor în Top 50 Global Teacher Prize - Oscarul din Educaţie. Am fost aleasă în acest an din circa 8.000 de aplicaţii din întreaga lume, pentru felul meu de a preda altfel'', spunea, la momentul desemnării, Mirela Tanc.

Recunoaşterea meritelor sale a venit şi din partea Administraţiei Prezidenţiale, care i-a oferit Ordinul "Meritul pentru Învăţământ în grad de Cavaler".

"Ziua Naţională a României este, pentru mine, sărbătoarea cea mai importantă a ţării şi, de anul trecut, de când am devenit Cavaler al Ordinului pentru Învăţământ, este prilej de mândrie şi de aducere aminte a aprecierii cu care am fost onorată pentru totdeauna", a declarat pentru Mirela Tanc, pentru Agerpres.

Cei 50 de finalişti au devenit profesori ambasadori ai Global Teacher Prize, cu o foarte mare deschidere şi multe oportunităţi. Mirela Tanc are multe schimburi culturale, proiecte şi activităţi comune cu ei.

"Toţi aceşti profesori de top mondial sunt experţi în domeniul lor şi vin cu ceva nou, cu metode neconvenţionale, care nu sunt neapărat întotdeauna apreciate şi agreate. Deşi foarte diferiţi ca domenii şi moduri de lucru, este clar că numitorul comun al educaţiei la nivel mondial este accentul pe valorizarea elevului", spune ea.

"Simt că fac parte dintr-o familie, cea a elitelor din educaţia globală"

 

Ca o dovadă a aprecierii de care se bucură, câştigătoarea Global Teacher Prize din 2021, Keishia Thorpe, a invitat-o la Global Education Teacher Summit "Redesigning the Future of Education" în 2023, în Jamaica, considerând important de împărtăşit şi de replicat la nivel global felul în care orădeanca predă şi îşi face meseria.

Cu alţi finalişti, precum Peter Ferris, de exemplu, a derulat ani la rând proiectul "Ring of the peace". Cu Phuti Ragophala şi Marjorie Brown din Africa are proiecte despre folosirea tehnologiei în şcoală. Reprezentantul Belgiei, Koen Timmers, a făcut-o parteneră în proiectul de mare impact global Climate Action, iar proiectul creat împreună cu Aggeliki Pappas - #SOS4Love Project - a câştigat European Charlemagne Youth Prize din partea Parlamentului European.

"Simt că fac parte dintr-o familie, cea a elitelor din educaţia globală. Toate acestea mă onorează şi dovedesc faptul că îmi reprezint ţara cu mândrie în lume", a precizat Mirela Tanc.

Ea a susţinut ateliere creative la Expo 2020 în Dubai, organizate sub patronajul UNESCO România, a invitat la un TEDx organizat de ea profesori ambasadori Global Teacher Prize, profesori de la Harvard, reprezentanţi ai mişcărilor globale ale lui Al Gore sau Tony Blair sau de la National Geographic.

Mirela Tanc, în vârstă de 47 de ani, a mai fost nominalizată pentru "Nobelul'' în Educaţie şi în anii 2017 şi 2018, dar nu a ajuns în top 50. Includerea ei în elita mondială a profesorilor a venit în 2021, în urma unor alte premii importante obţinute în domeniul educaţiei precum First Runner Up Pattern Recognition-E2 Singapore 2018 şi Winner the Global e-innovation Award 2017.

De asemenea, este câştigătoare a selecţiei naţionale de bune practici în învăţământul gimnazial, "Creatori de Educaţie" - 2019.

Predă Limba şi literatura română la Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna" din Oradea, unde, prin chestionare, caută să descopere la început de an pasiunile copiilor şi apoi să le folosească în predarea materiei.

Pornind de la ceea ce îi entuziasmează pe copii, inclusiv jocurile Minecraft şi Fortnite, le creează tot felul de conexiuni, intrând în legătură cu specialişti, cântăreţi, actori sau alte personalităţi pentru a-i motiva spre studiu şi pentru a găsi soluţii practice şi pozitive, cel mai adesea neconvenţionale, la diverse probleme.

Prin 2012 a descoperit noua tehnologie pusă la dispoziţie de internet. A învăţat relativ singură sau "furând meserie" de la copii şi fiica sa, Diana, care îi calcă pe urme, azi studentă în anul trei la Română-Engleză. Prin intermediul programului Microsoft Education, a reuşit să devină, în 2017, Microsoft Expert şi Trainer Microsoft. A adus astfel şcolii sale titlul de Şcoală Microsoft, precum şi titulatura de Şcoală Asociată UNESCO (singura din judeţ).

Mirela Tanc pregăteşte profesorii de mâine

 

De atunci a început să împărtăşească colegilor cele învăţate, prin cursuri de formare în mod oficial, sesiuni, articole pe blog, tutoriale pe Youtube. De altfel, mărturiseşte ea, toate premiile obţinute sunt consecinţa împărtăşirii experienţei sale prin reţelele sociale. Este profesor fondator al proiectului "Acced", prin care a susţinut ateliere pentru sute de profesori din Bucureşti, Braşov, Iaşi şi Oradea.

Prin cursul ei - "Noul Normal" - pregăteşte profesorii de mâine, demonstrând că şcoala poate fi atractivă dacă ştii să te apropii de elevi. Un sistem ideal de educaţie este, în opinia sa, cel centrat pe nevoile reale ale elevilor (pentru a le descoperi aptitudinile şi a le forma deprinderi), dar şi pe ale dascălilor, deopotrivă, pentru schimbarea mentalităţii învechite a unora.

"Zilele trecute am auzit-o pe o altă profesoară foarte indignată fiindcă 'trebuie să ne gândim la starea de bine a elevilor'. Da, aşa este, ar trebui să ne gândim la starea de bine a lor şi la a noastră, dar nu fiindcă ne-a 'ordonat' cineva, ci pentru că aşa e firesc, pentru că acesta este motivul pentru care ne-am făcut dascăli. Nu să le 'turnăm' în cap nişte cunoştinţe şi atât, ci şi să îi formăm ca oameni, ca viitori adulţi responsabili, pregătiţi pentru meserii care nu există astăzi", precizează Mirela Tanc. Citând Ghidul Meseriilor viitorului 2022 (INACO), ea arată că şcoala are în faţă provocările unor meserii noi, precum chirurg de memorie, dezvoltator de energie alternativă, clinician spaţial, jurist în dreptul roboţilor sau în etica geneticii, remodelator organizaţional sau profesor virtual.

Mirela Tanc activează în programe educaţionale privind problemele globale în colaborare cu fostul vicepreşedinte al SUA, Al Gore, fondatorul mişcării Climate Reality, şi cu fostul ministru al Marii Britanii, Tony Blair, fondator al Institute for Global Change.

Ce mai face pentru România

 

Derulează activităţi cu şi pentru comunitatea locală sau naţională, prin texte nonliterare, pentru evenimente culturale din oraş pe care le promovează în social media, contribuie la promovarea comunităţii locale la nivel internaţional, printr-un proiect cultural cu muzee din Austria.

"Sincer, nu m-am gândit că aş aştepta să primesc ceva. Aşa că orice am primit a fost bine primit: aprecieri de la colegi, părinţi, elevi atât ai mei, cât şi din alte ţări, titlul de Cavaler al Ordinului pentru Învăţământ. Ştiu că am deschis mintea multor profesori români prin cursul meu "Noul Normal", dar mi-aş dori să pot ajunge la cât mai mulţi. Asta mi-aş dori să-mi ofere România, resursele materiale pentru a ajunge la cât mai mulţi", a conchis profesoara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel