Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O regiune pro-rusă din Republica Moldova se îndreaptă spre o confruntare cu guvernul pro-european
WhatsApp
Adunarea unei regiuni pro-ruse din Republica Moldova a aprobat marți alegerea unui lider local care intenționează să îmbunătățească legăturile cu Moscova, o mișcare care a provocat o confruntare cu guvernul pro-european al țării.
O regiune din Moldova se îndreaptă spre o confruntare cu guvernul pro-european

Moldova, un stat mic și sărac care se învecinează cu Ucraina și România, a denunțat invazia Rusiei și a acuzat Moscova că încearcă să destabilizeze administrația președintelui Maia Sandu.

La sfârșitul săptămânii trecute, regiunea Găgăuzia din sudul Republicii Moldova și-a ales un nou "bashkan", sau lider, într-o cursă în care au participat doar candidați pro-ruși. Adunarea a aprobat acest rezultat.

Însă premierul moldovean și alți oficiali au sugerat că autoritățile centrale vor încerca să anuleze rezultatele pe motiv că există nereguli pe scară largă.

Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că rezultatele alegerilor sunt incerte

"Poliția și procurorii au făcut publice neregulile constatate în timpul votului", a declarat el la postul de televiziune Pro TV din Moldova.

Evghenia Gutul, noul bashkan, dorește "continuarea prieteniei" cu Moscova. Ea reprezintă Partidul Șor, care de luni de zile organizează proteste pentru a cere demisia lui Sandu.

De-a lungul celor 30 de ani de independență, Moldova a trebuit să trăiască cu un stat separatist pro-rusesc, Transnistria, în est, și cu nemulțumiri recurente în Găgăuzia, dominată de etnici turci care aderă la biserica ortodoxă rusă și care susțin de mult timp partidele pro-ruse.

"Jos dictatura, jos Maia Sandu!", cere adunarea Găgăuziei

 

În timp ce adunarea Găgăuziei a aprobat în unanimitate rezultatul alegerilor, sute de protestatari s-au adunat în fața clădirii strigând "Jos dictatura, jos Maia Sandu!".

Curtea Constituțională a Republicii Moldova este așteptată să emită miercuri o decizie privind interzicerea partidului Șor.

Liderul său, magnatul de afaceri Ilan Șor, și-a mărit luna trecută sentința în contumacie la 15 ani de închisoare în legătură cu furtul a 1 miliard de dolari din băncile moldovenești în perioada 2014-2015, echivalentul unei optimi din producția națională anuală. Șor locuiește în Israel.

Maia Sandu: Avansarea Moldovei către aderarea la Uniunea Europeană este ireversibilă

 

Președintele Maia Sandu a spus că „avansarea Moldovei către aderarea la Uniunea Europeană este ireversibilă”, iar războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei „nu face decât să confirme corectitudinea acestei căi”. Potrivit „INFOTAG”, ea a afirmat acest lucru într-un editorial publicat în The Economist.

„Republica Moldova, la fel ca multe alte țări europene, se confruntă cu numeroase provocări la o scară fără precedent de când țara noastră, vecină cu Ucraina și România, și-a declarat independența în 1991. Războiul nemilos și lipsit de sens al Rusiei împotriva Ucrainei este menit să ne facă pe noi și pe alte țări să ne îndoim sub presiune. Dar nu vom face asta”, a spus Sandu.

Ea și-a exprimat încrederea că „încercările Rusiei de a destabiliza Moldova vor eșua”., conform infotag.md.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel