Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O nouă directivă UE îi va obliga pe fabricanți să ofere produse reparabile la prețuri accesibile
WhatsApp
O nouă directivă a Uniunii Europene, intrată în vigoare pe 30 iulie, introduce dreptul de a repara produse precum mașini de spălat, frigidere și telefoane mobile. 

O nouă directivă a Uniunii Europene, în vigoare din 30 iulie, urmărește să reducă deșeurile și emisiile de gaze cu efect de seră prin încurajarea reparării produselor, cum ar fi mașinile de spălat, frigiderele și telefoanele mobile. Italia trebuie să implementeze aceste măsuri până la 31 iulie 2026.

Directiva UE 2024/1799 impune ca produsele să fie proiectate pentru a fi reparabile, ceea ce ar trebui să contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a deșeurilor. Aceasta vizează extinderea duratei de utilizare a electrocasnicelor, smartphone-urilor și altor dispozitive, evitând astfel înlocuirea lor frecventă și achiziționarea de produse noi.

Adoptată pe 13 iunie, directiva a intrat în vigoare la 30 iulie 2024 și are ca scop principal un consum mai sustenabil. Potrivit Comisiei Europene, aceasta „va aduce beneficii consumatorilor prin evitarea costurilor achiziționării de noi bunuri și va duce la o reducere a deșeurilor, a resurselor și a emisiilor de gaze cu efect de seră”.

Didier Reynders, comisarul pentru Justiție, a declarat că „prin Acordul Verde European ne-am propus obiectivul de a face din Europa primul continent cu impact zero asupra climei din lume. Noile reguli vor face ca despăgubirile să devină realitate și nu doar pe durata garanției legale, de asemenea, va contribui la dezvoltarea întregului ecosistem de reparații, reutilizare și remanufactură.”

Ce prevede directiva UE

 

Noua directivă europeană încurajează un consum mai durabil, facilitând repararea produselor defecte. Conform noilor standarde, producătorii de frigidere și smartphone-uri, de exemplu, vor fi obligați să ofere servicii de reparații la un preț rezonabil. Pentru a sprijini piața reparațiilor, producătorii trebuie să pună la dispoziție piese de schimb la un preț accesibil și să nu folosească practici care împiedică reparațiile.

Producătorii vor trebui, de asemenea, să ofere informații accesibile despre serviciile lor de reparații, atât pe site-ul web, cât și în manualele de instrucțiuni. O platformă europeană de reparații online, planificată ca o extensie a portalului „Europa ta”, va ajuta consumatorii să găsească reparatori cu ușurință.

Noua directivă oferă consumatorilor dreptul la o prelungire cu un an a garanției legale dacă aleg să repare produsul defect în loc să îl înlocuiască. De asemenea, statele membre trebuie să adopte măsuri pentru promovarea reparațiilor, cum ar fi campanii de informare, tichete de reparații sau cursuri de formare în abilități de reparare.

Reparatorii vor putea oferi informații despre serviciile lor de reparații printr-un formular european standardizat, permițând consumatorilor să compare mai ușor diferite oferte. Condițiile de reparație stabilite în formular trebuie să rămână valabile timp de 30 de zile.

Statele membre UE trebuie să implementeze aceste noi reguli până la 31 iulie 2026. Aceasta reprezintă un pas important spre un consum mai sustenabil și o economie circulară, în care produsele sunt utilizate mai mult timp, reducând astfel deșeurile și impactul asupra mediului.

---------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel