Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O grupare de români a obținut peste 1 milion de dolari de la companii din Europa, SUA și Asia. Metoda BEC fraud folosită este foarte simplă
WhatsApp
O grupare din România, specializată în fraude informatice, a obținut peste 1 milion de dolari de la companii din Europa, America de Nord și Asia. Zeci de persoane sunt duse marți la audieri, iar ancheta se desfășoară în numeroase țări.  

Polițiștii desfășoară marți o acțiunea care vizează zeci de persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

În cadrul acțiunii, au fost efectuate 32 de percheziții domiciliare la adresele persoanelor bănuite și au fost puse în executare 26 de mandate de aducere emise pe numele persoanelor în cauză. În paralel, au fost efectuate două percheziții în Țările de Jos și Irlanda.

Potrivit IGPR, acțiunea vizează un grup organizat specializat în săvârșirea de infracțiuni informatice, fiind folosit modul de operare BEC fraud (Business Email Compromised), care constă în crearea unor pagini de internet false, în numele unor companii, urmată de postarea pe diverse portaluri de comerț online a unor oferte avantajoase false de vânzare de produse către diverși potențiali beneficiari.

Părților vătămate sunt companii din UE, SUA. și Asia cărora li s-ar fi solicitat plata bunurilor, în conturi bancare controlate de persoanele bănuite, fără ca aceasta să mai fie urmată de livrarea produselor respective.

Persoanele bănuite ar fi încasat peste 1.000.000 de dolari, prin săvârșirea de fraude, în dauna a peste 30 de companii din străinătate, au precizat polițiștii.

În cadrul dosarului penal, în vederea investigării persoanelor bănuite s-au realizat activități de cooperare cu autoritățile judiciare din Irlanda și Țările de Jos prin intermediul EUROPOL.

De asemenea, s-a cooperat prin intermediul INTERPOL cu Coreea de Sud, Taiwan, Vietnam și China. Cu autoritățile din SUA, Canada și Uzbekistan cooperarea s-a realizat prin intermediul comisiilor rogatorii.

Cu mai multe țări europene, Belgia, Franța, Grecia, Italia, Slovacia, Slovenia și Germania cooperarea s-a realizat prin intermediul ordinelor europene de anchetă.

În România, faptele fac obiectul dosarului penal înregistrat în cadrul D.I.I.C.O.T.-Structura Centrală.

Persoanele bănuite sunt duse la D.I.I.C.O.T, în vederea audierii și dispunerii eventualelor măsuri preventive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel