Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O criză economică de tipul celei din 2008, iminentă? Patru țări, între care și Marea Britanie, cele mai expuse acestui risc
WhatsApp
Ar putea criza inflaţiei să evolueze într-o criză financiară similară celei din 2008?
Banca Consiliului Europei primește o majorare de capital pentru a contribui la soluționarea crizei din Ucraina

Economistul-şef al Capital Economics, Neil Shearing, nu exclude această posibilitate şi identifică cele mai mari riscuri pentru ţări precum Regatul Unit, Canada, Australia şi Noua Zeelandă, precum şi în sectorul bancar din umbră.

După cum se arată într-o analiză a Capital Economics, este important să se facă o distincţie între o criză de lichiditate şi o criză de solvabilitate. Potrivit firmei de investiţii, băncile centrale dispun de instrumentele necesare pentru a face faţă crizelor de lichiditate ce ar putea apărea ca urmare a creşterii ratelor dobânzilor şi a scăderii preţurilor activelor. În schimb, ceea ce îi îngrijorează pe economişti este o ameninţare mai mare, unde ratele mai mari ale dobânzilor ar putea provoca o scădere mare şi simultană a activelor, scădere care, la rândul ei, va ameninţa solvabilitatea instituţiilor financiare.

O criză economică de tipul celei din 2008, iminentă?

 

Potrivit lui Shearing, majoritatea băncilor astăzi par mai pregătite să facă faţă scăderii preţurilor activelor decât erau în 2007. Cerinţele de capital au crescut, iar testele de rezistenţă sunt mai puternice. Astfel, Capital Economics estimează că, dacă vor apărea probleme, acestea vor fi la băncile mai mici şi în aşa-numitul sector bancar din umbră, adică o parte a pieţei care nu este la fel de atent monitorizată de autorităţile de supraveghere.

Un al doilea punct de risc este localizat în economiile în care ratele dobânzilor cresc deosebit de brusc. Dintre aceste ţări, se distinge Marea Britanie, notează Shearing. În categoria ţărilor "expuse la risc" Capital Economics mai include ţările care au cunoscut creşteri mari ale preţurilor locuinţelor, şi anume Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă.

Patru țări, între care și Marea Britanie, cele mai expuse riscului recesiunii economice

 

O a treia sursă de risc este identificată pe pieţele valutare. Un dolar puternic poate cauza probleme companiilor care s-au împrumutat în dolari, dar nu au fluxul de venituri în dolari sau nu au o suficientă compensare a acestui risc. Acest lucru, la rândul său, poate provoca pierderi pentru băncile care au împrumutat aceste companii.

În orice caz, subliniază Capital Economics, istoria arată că fiecare criză poate provoca pagube foarte diferite economiei. Factorul cheie care determină amploarea daunelor este dacă aceste probleme vor "contamina" sistemul financiar mai larg, împiedicând creditarea. Acest lucru depinde de cât de sănătoase sunt băncile, gospodăriile şi companiile. Deşi norii se adună deasupra economiei globale şi a sistemului financiar, Capital Economics reaminteşte că împrumuturile băncilor şi ale gospodăriilor sunt mult mai scăzute decât erau în 2007 în economiile mari şi avansate, potrivit moneyreview, titrează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel