Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Numărul NIE, o problemă pentru românii din Spania. Deputatul Doru Coliu: "Voi discuta cu ministrul de Externe"
WhatsApp
Deputatul de Diaspora Doru Coliu spune că va pune presiune pe Ministerul Afacerilor Externe pentru a asculta vocile românilor din Spania care ajung să aibă probleme cauzate de numărul NIE, primit de toți cetățenii străini care emigreză în peninsulă. 

Doru Coliu a explicat pentru StiriDiaspora.ro faptul că se poate ajunge la situații absurde, români cu vechime în Spania riscând să-și piardă printr-o lacuna legislativă anumite drepturi situația în care la momentul reînnoirii numărului NIE, dacă aceștia nu au un contract de muncă în derulare. 

"Numărul NIE este o problemă cu care se confruntă românii din Spania, acel număr primit ca un număr de înregistrare pentru străinii care obțin rezidență. România a aderat la Uniunea Europeană, nu mai are nici o interdicție pe piața de muncă, însa Spania, nu printr-o lege, ci printr-un ordin de ministru încă mai cere contracte de muncă atunci când te înregistrezi cu număr de NIE. Cu acest număr, statul spaniol te poate căuta peste tot. Dacă vrei să-ți reînnoiești acel număr de înregistrare, ți se cere un contract de muncă activ, în acel moment. Dar pot exista situații în care respectiva persoană este în șomaj, poate nu are de muncă în acel moment. Ei spun că-l reînnoiesc, dar fără drept de muncă. Dar sunt mulți români care și-au luat proprietăți prin credit în Spania. Cum adică, să nu mi se dea număr NIE cu drept de muncă? Eu când am fost la Poliția Națională și le-am spus să mi se dea în scris că nu mai am drept de muncă, nu au vrut. Totul e o nebuloasă. Ministerul Afacerilor Externe ar trebui să se aplece mai mult asupra acestui aspect. Joi am o întâlnire cu noul ministru de Externe pentru a clarifica această problemă," a spus Doru Coliu. 

Românii care au dificultăți cu numărul NIE se pot adresa Ambasadei Romaniei de la Madrid, mai exact biroului atașatului pe probleme de muncă și afaceri sociale – telefon:+34 913 507 356 

Informații consulare pentru cetățenii români pot fi furnizate la numărul de telefon din Call Center: +34 917 344 004. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Tu stii ce drepturi ai? Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel