Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Novartis, o nouă licență pentru un medicament aparținând sectorului oncologic
WhatsApp

Cunoscutul gigant farmaceutic elvețian Novartis a încheiat un acord cu Medicines Patent Pool, cu sediul în Geneva, pentru a permite producerea de generice ale medicamentului său brevetat, nilotinib, pentru leucemia mieloidă cronică.

Acordul, care a fost semnat oficial în timpul Congresului Mondial de Cancer, care a avut loc săptămâna trecută la Geneva, marchează prima dată când o companie farmaceutică a pus la dispoziție un medicament brevetat împotriva cancerului printr-un sistem de licențiere voluntară, anunță swissinfo.ch.

Nilotinib, pe care Novartis îl comercializează sub numele de Tasigna, este o terapie țintită pentru pacienții cu o anomalie genetică specifică într-un cromozom al celulelor canceroase ale leucemiei.

Organizația Mondială a Sănătății a inclus nilotinib pe lista de medicamente esențiale în 2017, dar pentru multe țări a fost dificil de accesat fie că nu era înregistrat în acea țară, fie din cauza prețului. După unele estimări, prețul oscilează între 25.000 și 115.000 de dolari pe lună, în funcție de țară.

Prin acordarea de licențe voluntare, companiile permit ca producătorii de generice să producă medicamentul înainte de a expira brevetul, creând astfel o competență care reduce prețul. Novartis a anunțat, la începutul acestui an, că intenționează să facă disponibil nilotinib sub o licență de „libertate de operare”.

Impactul acordului asupra pacienților este de așteptat să fie limitat, ținând cont că principalul brevet al medicamentului expiră în iulie 2023, ceea ce înseamnă că nu lasă mult timp producătorilor de generice pentru a avea un impact asupra prețului și accesului în majoritatea țărilor.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel