Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Noul vis american: Pensionarii visează să își trăiască bătrânețea în Europa. „Mulți aleg Portugalia” / VIDEO
WhatsApp
Jurnalistul român Viorel Chifu, stabilit de 17 ani în Statele Unite, a discutat în emisiunea „Departe de România” despre tendința tot mai răspândită în rândul pensionarilor americani de a se retrage în Europa, pe fondul diferențelor de costuri și al dorinței de a-și petrece bătrânețea în locuri mai accesibile și atractive.
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Viorel Chifu, un jurnalist român stabilit în Statele Unite de 17 ani, a fost invitat în ediția din această săptămână a emisiunii ”Departe de România”. Printre subiectele discutate s-au numărat alegerile din SUA, de o importanță majoră la nivel global, și o nouă tendință în rândul pensionarilor americani, care își doresc să se retragă în Europa.

Jurnalistul Viorel Chifu a explicat că o mare parte dintre pensionari, în special cei cu venituri ridicate, își doresc să se retragă în Europa. Aproximativ 92% dintre pensionarii bogați visează să își petreacă bătrânețea în afara Statelor Unite, alegând destinații precum Portugalia, unde costurile de trai sunt semnificativ mai mici. De asemenea, mulți pensionari se îndreaptă către Mexic, Canada sau țări din America Centrală, cum ar fi Panama și Costa Rica, preferând locuri unde se vorbește engleza pentru a facilita integrarea. Chifu a subliniat că această tendință este în creștere, fiind vizibilă în comunitățile mari de pensionari americani din Mexic și alte locații.

„Americanii preferă un stat în care se vorbește și engleză”

 

„Plecarea din SUA îi vizează mai mult pe pensionari, mai ales pe cei bogați. Cam 92% din pensionarii bogați își visează să plece undeva în Europa la pensie. Depinde acum și de la stat la stat. Mulți pensionari pleacă, de exemplu, în Mexic, Canada sau Europa, în țări cum ar fi Portugalia, unde prețul unui apartament cu o cameră este cu 60% mai ieftin decât aici. Lumea caută să se retragă într-un loc cum ar fi Panama, Costa Rica, Belize. Americanii preferă un stat în care se vorbește și engleză, dacă se poate, ca să le fie mai ușor.

Deja sunt comunități foarte mari în Mexic. Comunități de americani pensionari unde practic se vorbește engleză cam peste tot. Vorbim strict de americanii pensionari, nu de oameni care s-ar duce să lucreze în Europa. Dar da, în general, există această tendință clară de a merge în altă parte la pensie.”

Departe de România, o emisiune cu și despre românii din diaspora. Emisiunea "Departe de România", moderată de Gabriel Nuță-Stoica, redactor-șef adjunct al site-ului ȘtiriDiaspora, este în primul în rând o emisiune cu și despre românii din afara granițelor țării. În fiecare săptămână descoperim povești interesante ale românilor stabiliți în străinătate, vorbim despre aspecte din viața de zi cu zi, probleme de integrare, provocări, dar și despre bucurii și împliniri. Totodată, vom încerca să aflăm ce mai înseamnă România pentru românii din diaspora: "acasă" sau doar țara de origine.

Pe lângă poveștile românilor stabiliți în afara granițelor, în cadrul emisiunii sunt uneori invitați și oficiali ai statului sau lideri politici care ne oferă informații relevante pentru cei din diaspora. 

Emisiunea "Departe de România" se difuzează pe site-ul ȘtiriDiaspora, canalele de Youtube și paginile de Facebook DC News TV, ȘtiriDiaspora și DC News.

VIDEO 

 

Youtube video image

----------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri principale Vezi toate articolele
pixel