Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Norvegia, țara în care românii câștigă 5.000 de euro pe lună. Daniel, un român stabilit aici de 30 de ani: "Există un mit, când vorbim de salariu"
WhatsApp
Doi români stabiliți în Norvegia au explicat care sunt salariile în această țară, cât de mari sunt impozitele, dar și cât este chiria la un apartment cu două camere. 
Norvegia este una dintre cele mai bogate și fericite țări din lume, însă oamenii se simt din ce în ce mai vinovați / (Foto: arhiva personală / Daniel Solheim)

Daniel și Angela, doi români stabiliți în Norvegia, au vorbit, în cadrul emisiunii Departe de România, despre salariile și chiriile din această țară. 

"Chiriile s-ar putea spune că sunt scumpe în raport cu ceea ce suntem obișnuiți în România sau în alte părți. Un apartament de 70 mp în Drammen, aici unde locuim noi, în zona centrală, e undeva la 1.700 de euro pe lună. Două dormitoare, sufragerie, baie și bucătărie", spune Daniel Solheim.

Vezi și: Țara din Europa care te plătește să-ți termini școala. Românii au acest drept și primesc și un împrumut de la stat

Cât se câștigă în Norvegia

 

Prețul chiriei trebuie pus în corelație cu salariul, a remarcat moderatorul emisiunii, Gabriel Nuță-Stoica.

"Salariile variază. În anumită industrii există un salariu minim pe economie care se apropie acum de 200 de coroane pe oră, asta înseamnă undeva la 18 euro la oră. Aici vorbim despre salariul brut, pentru că așa se calculează. Un salariu mediu în Norvegia este undeva între 500.000 și 600.000 de coroane pe an, salariul brut. Asta însemnând undeva între 50 și 55.000 euro. Și aici vorbim de asistenți medicali, persoane care au o calificare profesională. Cunosc români care lucrează în construcții și în transporturi, care fac și 670.000 - 700.000 (aproximativ 60.000 de euro). Asta e în funcție de cât lucrezi, de orele suplimentare pe care ș.a.m.d.

Dar salariul mediu este undeva între 500.000 și 600.000 de coroane. Iar pentru că vorbim de salariu și probabil că există mitul ăsta că în Norvegia te usucă impozitele, am să zic ceva despre asta. Impresia este că dacă spui că plătești 31% impozit pe salariu, ceea ce am plătit eu anul trecut, pare mult, dar, de fapt, modul în care este plătit impozitul pe venit este puțin mai complicat și anume 8% din cei 31% sunt de fapt asigurarea. Acei 8% ți se trag, fie că ai 100.000 fie că ai 500.000 sau 1 milion. Se trag din toată suma care ai dobândit-o în acel an fiscal. Din restul, după ce s-a dedus suma aceea de 8%, din restul care a rămas se face o deducere standard, pe persoană, de circa 100.000 de coroane.

Pentru banii aceia nu plătești impozit deloc. Este o deducere fiscală în favoarea ta. Abia din ceea ce rămâne ai de plătit impozit către stat, către municipalitate și eventual un impozit în trepte către stat din nou, dacă depășești un anumit barem", explică Daniel Solheim, care locuiește în Norvegia de aproape 30 de ani.

El spune că în momentul în care s-a stabilit în această țară, era un specimen "exotic", iar norvegienii erau tare curioși de unde vine. Citește mai multe detalii în articolul: "Un român stabilit în Norvegia: "Când am venit, eram un specimen exotic. Toată lumea știa doar 'Hagi, Dracula' " - VIDEO"

Daniel Solheim și Angela Kecskes a fost invitați în emisiunea Departe de România, realizată de Gabriel Nuță-Stoica, unde au povestit despre viața de zi cu zi în Norvegia. Poți urmări emisiunea integrală mai jos (Youtube) și poți lăsa un comentariu în care să-ți spui și tu părerea.

Pe canalul lor de YouTube, cei doi prezintă detalii inedite despre viața în această țară.  

VIDEO

Youtube video image
 

 

--------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel