Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Muncitorii români, gura de oxigen de care avea nevoie industria avicolă din Franța, după ce lucrătorii au început să protesteze
WhatsApp
Confruntată cu dificultăți în găsirea de angajați în Bocage, SNV, o companie industrială de păsări de curte, cu sediul în La Chapelle-d'Andaine, în regiunea Orne, confirmă că apelează la lucrători temporari români. Industria avicolă a început să aibă probleme cu forța de muncă, după ce personalul a demarat proteste, acuzând neplata muncii prestate.
Foto ILUSTRATIV

Sosirea celor 20 de muncitori români nu a trecut neobservată în Bocage. Potrivit informațiilor presei locale, aproximativ douăzeci de muncitori temporari români au intrat pe liniile de producție ale SNV, un gigant avicol cu sediul în La Chapelle-d'Andaine, o comună din Rives-d'Andaine, în departamentul Orne.

În această fabrică, 350.000 de pui galbeni, printre altele, sunt sacrificați în fiecare săptămână. Acest lucru este suficient pentru a oferi locuri de muncă pentru puțin peste 1.200 de angajați și lucrători temporari. Nu este suficient pentru a satisface cerințele în creștere ale producătorului. Astfel, în fața dificultăților de recrutare la nivel local, SNV s-a orientat către alte țări.

 

Muncitorii români, gura de oxigen de care avea nevoie industria avicolă din Franța

 

"Lucrăm în prezent cu o agenție de muncă temporară, care apelează în special la muncitori români", confirmă Nathalie Plouhinec, directoarea fabricii La Chapelle-d'Andaine, care este de acord cu cifra menționată câteva rânduri mai sus. Potrivit lui Didier Dorsy, reprezentantul sindicatului Force ouvrière, este "pentru prima dată" când se recrutează astfel de muncitori temporari români. Nu și conform lui Nathalie Plouhinec, care spune că "lucrează cu această agenție din decembrie 2020". Ea continuă, spunând că refuză "să stigmatizeze orice naționalitate. Și alți angajați străini lucrează pentru noi“, potrivit Ouest-France

"Nu cred că salariul lor este foarte mare", spune Didier Dorsy, întrebat despre contractul de muncă pe care l-ar fi putut semna acești noi recruți. La rândul său, Nathalie Plouhinec afirmă că nu sunt lucrători detașați, că sunt plătiți la tariful orar românesc și că agenția care i-a angajat este "franceză și se supune legislației franceze". Pentru a-i găzdui, au fost contactate mai multe agenții imobiliare.

Ceea ce e sigur este că această recrutare vine într-un moment tensionat. În octombrie și noiembrie 2021, angajații SNV din Orléans au intrat în grevă pentru a denunța condițiile lor de muncă și lipsa de personal. Compania nu a negat acest lucru într-un comunicat de presă, recunoscând dificultatea de a recruta: "Această situație poate duce la dificultăți zilnice pentru angajații actuali". Pentru reprezentantul Force Ouvrière, originea acestei lipsuri este simplă: "SNV nu plătește“. Și a promis: "Mă voi interesa foarte mult de această problemă“.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel