Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Muncitorii români din Germania nu mai anunță că sunt bolnavi, de teamă să nu fie dați afară. Marius Hanganu: "Patronii se comportă ca boierii, ca deținătorii de sclavi"
WhatsApp
Marius Hanganu, de la centrul de consiliere pentru muncitorii imigranți, Faire Mobilität, din Germania spune că angajatorii nemți se comportă foarte agresiv atunci când aud că românii urmează să primească informații, consiliere despre drepturile lor ca angajați. 
Foto ILUSTRATIV

Hanganu spune că angajatorii sezonieri din Germania au ajuns să oprească toți consilierii care încearcă să-i informeze pe români despre drepturile lor. Angajatorii profită de faptul că de cele mai multe ori românii nu cunosc limba și nu îndrăznesc să-și ceară drepturile, ajungându-se la situații incredibile pentru o țară ca Germania.

"În timpul campaniilor, pe teren... Săptămâna trecută de exemplu, am fost într-o zonă foarte cunoscută, unde românii merg la cules de sparanghel, situată în Bavaria, în sudul Germaniei. Am observat că angajatorii germani sunt agresivi și ne împiedică în acțiunile noastre de informare a muncitorilor sezonieri. Aceștia se comportă adesea, precum boierii, sau precum deținătorii de sclavi. Chiar dacă unii fermieri au încercat să ne împiedice să-i informăm pe angajații lor, informația a ajuns totuși la ei, folosind mediile online, pe Facebook. Aceștia ne-au informat mai departe de problemele cu care se confruntă în munca sezonieră," a spus Hanganu. 

Muncitorii români nu mai anunță că sunt bolnavi, de teamă să nu fie dați afară de patronii germani

 

Totodată, de teama de a nu fi dați afară, angajații români au ajuns să muncească bolnavi, să nu mai anunțe că au diverse probleme de sănătate. 

"Ei nu au asigurare de sănătate, angajații sezonieri ne-au vorbit de asemenea anul acesta despre plata incompletă a concediilor medicale. Mulți au ajuns ca nici măcar să nu se mai declare bolnavi, pentru a nu fi dați afară. Angajații s-au mai plâns de asemenea despre reducerile excesive și abuzive ale salariilor, precum și despre cazarea neadecvată, despre alimentația precară și despre faptul că se încalcă foarte des reglementările de sănătate. Să nu uităm și despre Protecția Muncii, acolo unde se fac foarte multe excepții," a mai spus Hanganu. 

Datele oficiale arată că grosul muncitorilor sezonieri este dat de lucrători din România: aproximativ 180 000 de muncitori sezonieri români pleacă anual la muncă în Germania, în agricultură. Totalul muncitorilor de sezon ajunge la 275 000, o mică parte dintre aceștia fiind din Polonia, Croația, Ucraina sau Bulgaria. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel