Mulți oameni din Germania s-au luptat să facă față creșterii costului vieții în ultimele luni, cu totul, de la benzină la alimente, care au crescut în preț.
Dar ar putea exista o rază de lumină la orizont, deoarece experții prezic că salariile ar putea, de asemenea, să crească brusc în acest an.
Potrivit unui raport publicat luni de Banca Centrală Europeană (BCE), zona euro va înregistra o creștere "foarte puternică" a salariilor în următoarele luni, pe măsură ce salariile vor ajunge din urmă inflația galopantă.
"Se așteaptă ca în următoarele trimestre creșterea salariilor să fie foarte puternică în comparație cu modelele istorice", scrie BCE în buletinul său lunar.
Autorii au prognozat "o oarecare recuperare între salarii și ratele ridicate ale inflației" înregistrate începând cu 2021, în urma pandemiei Covid-19.
"Piețele robuste ale forței de muncă", alături de "creșterile salariilor minime naționale" și "sindicatele care cer (creșteri salariale) mai mari" vor exercita, de asemenea, presiuni în sus asupra salariilor.
În decembrie, inflația în zona euro a coborât sub cifra simbolică de 10 %, după 18 luni de creșteri neîntrerupte.
În Germania, inflația a încetinit în ultimele luni. Cu toate acestea, în noiembrie, rata confirmată a inflației se situa încă la 10% - cu două procente peste ținta UE - iar țara a încheiat anul cu o rată anuală a inflației de 8,7%. Acesta este un salt uriaș față de rata anuală a inflației de 3,2 la sută în 2021.
În plus, raportul BCE a explicat că "salariile reale sunt substanțial mai mici decât înainte de pandemie" în 2019, deoarece inflația a erodat puterea de consum, rata anuală de creștere a salariilor pentru al doilea trimestru din 2022 în zona euro fiind de -5,2%.
În al treilea trimestru din 2022, lucrătorii germani au primit o creștere salarială medie de 2,3% față de anul precedent, dar, în condițiile în care costul vieții a fost cu 8,3% mai mare, acest lucru a echivalat cu o reducere a salariului în termeni reali de 5,7%.
Sectorul serviciilor, care se confruntă cu o "lipsă gravă de forță de muncă", a contrazis această tendință, cu salarii "peste nivelul lor de dinainte de pandemie".
Având în vedere că inflația a crescut vertiginos, se așteaptă ca sindicatele din întreaga zonă euro să facă presiuni pentru creșteri salariale "în special în sectoarele cu salarii mai mici".
În Germania, sindicatul Verdi a cerut o creștere salarială de 15% pentru cei aproximativ 160.000 de angajați ai gigantului poștal Deutsche Post și de 10,5% pentru cei 2,5 milioane de angajați federali, de stat și municipali.
Alte sindicate au obținut victorii importante în ultimele luni, sindicatul siderurgic IG Metall acceptând o majorare salarială de 6,5% în iunie anul trecut.
Unii economiști se tem că majorarea salariilor atunci când inflația este ridicată poate duce la o creștere și mai mare a prețurilor, deoarece companiile încearcă să compenseze costurile suplimentare.
Cu toate acestea, vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, a prognozat că majorările salariale nu vor duce la o "spirală salariu-preț", dar a precizat că BCE trebuie să acționeze cu atenție în ceea ce privește așteptările inflaționiste.
Pe termen mai lung, BCE consideră că este probabil ca creșterea salariilor să se confrunte cu alte bariere, și anume "încetinirea economică preconizată în zona euro și incertitudinea privind perspectivele economice", datorată în parte războiului în curs de desfășurare din Ucraina.
Pachetul de măsuri de reducere a inflației din Germania a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, cu numeroase reduceri de impozite și măsuri de scutire menite să îi sprijine pe lucrători cu costul mai ridicat al vieții.
Printre acestea se numără o creștere a alocației neimpozabile și a deducerilor automate de cheltuieli, o alocație mai mare pentru biroul de acasă pentru angajați și posibilitatea de a anula contribuțiile la pensie ca fiind o cheltuială de afaceri, conform The Local.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News