Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mugur Isărescu cere majorări de taxe în România: "Țara trăiește chinuit. Trebuie să strângem cureaua" 
WhatsApp
Mugur Isărescu așteaptă ca după încheierea campaniei electorale să înceapă creșterea de taxe în România. El numeste acest lucru un "program de CORECȚIE macroeconomică". 

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a subliniat luni importanța unui plan de corecție macroeconomică bine structurat și susținut politic, avertizând că orice ajustare implică inevitabil sacrificii.

„Noi ne aşteptăm la un program de corecţie coerent, da, bineînţeles, cu sprijin politic puternic, pentru că orice corecţie, orice ajustare înseamnă pe undeva o strângere a curelei. Nu? Să reduci deficitul extern ca şi deficitul public înseamnă că-ţi adaptezi consumul intern la nivelul producţiei. Dar pe de altă parte ştim foarte bine că nu orice strângere a curelei este dureroasă. Se poate concepe şi o strângere a curelei cu o dietă sănătoasă, ca să mă exprim aşa, şi atunci şi durerea este mai mică şi efectul este mai bun. Acest mix de politici fiscal-bugetare şi de venituri îl aşteptăm şi în funcţie de acesta vom defini politica monetară”, a declarat Isărescu în cadrul conferinței de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

El a avertizat că simplificările în discuțiile despre interacțiunea dintre politica monetară și fiscală nu sunt productive, insistând asupra unei abordări detaliate și contextuale.

Isărescu așteaptă o decizie politică privind creșterea de taxe 

 

„Deci, cam asta aşteptăm: un program credibil de la noul guvern, de corecţie macroeconomică, să fie şi sprijinit politic, acceptat social şi coerent din punct de vedere macroeconomic ca să ne putem cupla la el”, a adăugat guvernatorul.

În ceea ce privește întrebarea legată de posibilitatea României de a-și permite scutiri și deduceri fiscale, Isărescu a tras un semnal de alarmă, subliniind dimensiunea îngrijorătoare a deficitului extern de 8%.

„Ţara poate să trăiască, să zicem, dar mai chinuit sau mult mai chinuit cu deficite de asemenea amploare. Pe de altă parte, ca să dau un mesaj pozitiv, l-am mai dat şi la Parlament, îl dau şi în faţa dumneavoastră: noi putem să concepem, noi, nu eu, nu colegii, mă refer la noi, românii, un program de ajustare care, fiind treptat ajustarea, de exemplu, am văzut că este o parte a proiectului 0,7% pe an, deci ajustare 0,7 pe an, ceva mai mică sau semnificativ mai mică decât o creştere economică, să zicem, pe care o gândim la 2% pe an, care să se poată îmbina, la nivel global, la nivelul ţării, cu o evitare a scăderii nivelului de trai. Dar nu cu creştere de 16% a veniturilor brute sau nete sau reale. Aia nu se mai poate face. Cum v-am spus, ţara trebuie să treacă printr-o anumită dietă ca să folosesc o comparaţie. În ce măsură n-o să fie cineva care să-mi spună să trec şi eu la dietă, şi eu zic să trec la o anumită dietă, dar cu 8% deficit extern n-avem cum să trăim în perioada următoare fără tensiuni economice şi financiare puternice care se duc şi în plan social şi politic”, a explicat Mugur Isărescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel