Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Motorina în Germania, mai ieftină decât în România: Cât ajunge litrul de combustibil
WhatsApp
De la 1 iunie, prețul combustibilului în Germania va ajunge mai mic decât în România. Prețurile sunt, astăzi, similare, dar după ieftinirea acordată de guvernul Germaniei, prețurile vor ajunge considerabil mai mici.

Reducerea taxei pentru combustibil este sigură! Vineri, Consiliul Federal și-a dat și el acordul: De la 1 iunie, clienții vor avea benzină și motorină ceva mai ieftine, subvenționate de stat. La sfârșitul lunii martie, coaliția din Germania a ajuns la un acord privind reducerea taxelor pentru combustibil, măsură care va intra în vigoare de la 1 iunie.

Prețul combustibilului în Germania atinge prețuri minime. Un litru de motorină este, astăzi, în Germania, 1.96 euro. Dar de la 1 iunie, prețul motorinei va scădea cu 14 cenți. Mai mult, prețul benzinei va scădea cu exact 30 de cenți .

În România, un litru de motorină standard este între 8,76 - 8,90 lei, ceea ce înseamnă 1.8 euro, în timp ce un litru de benzină standard este între 8,06 - 8,22, adică 1,66 euro.

Prețul motorinei în țara noastră va ajunge așadar mai mare ca în Germania, unde salariul minim este de aproximativ 1300-1400 euro, adică de 5 ori mai mare ca în România.


Ce se întâmplă mai exact cu reducerea taxei pe combustibil de la 1 iunie?

La data-limită, taxa pe energie pentru benzină și motorină va fi redusă cu 30 și, respectiv, 14 cenți pentru o perioadă limitată de timp. În prezent, taxa este de 65,45 cenți pe litrul de benzină și de 47,04 cenți pe litrul de motorină. Începând cu 1 iunie, se vor aplica 35,45 cenți și 33,04 cenți. La 1 septembrie va crește din nou. Cel puțin acesta este planul. Pierderile fiscale datorate reducerii taxelor pentru combustibili se ridică la aproximativ 3,15 miliarde de euro.

De la începutul războiului rusesc de agresiune împotriva Ucrainei, prețurile carburantului în Germania au fluctuat considerabil. Până la jumătatea lunii martie, Super E10 a crescut cu aproximativ 45 de cenți pe litru, ajungând până la 2,19 euro, potrivit cifrelor ADAC. Pentru un litru de motorină, șoferii trebuiau să plătească până la 2,29 euro în perioada de vârf, adică cu aproximativ 65 de cenți mai mult.

Motorina în Germania, mai ieftină decât în România

 

ȘtiriDiaspora a intrat însă în posesia unui bon de combustibil unde clientul, pentru un plin de motorină (52,03 litri mai exact), a scos din portofel 102,45 euro. Adică 1,969 de eurocenți pe litru. După reducerea aplicată,  pentru aceeași cantitate, clientul va scoate din buzunar doar 95 de euro

Pe lângă combustibil, guvernul reduce, de asemenea, tarifele pentru autobuze și trenuri, ca parte a așa-numitului pachet de ajutor: În lunile iunie, iulie și august, sunt disponibile bilete lunare la prețul de nouă euro fiecare, cu care se pot folosi toate mijloacele de transport locale și regionale din Germania. Ca și în cazul reducerii la carburanți, pierderea de venituri va fi compensată de guvernul federal.

Cum vor evolua prețurile în lunile următoare?


Industria petrolieră nu îndrăznește să facă o prognoză. Practic, experții de pe piață se așteaptă ca prețul benzinei să crească. În cel mai rău caz, ar putea să înghită reducerea de taxe. De câteva săptămâni, petrolul - ingredientul de bază pentru benzină și motorină - se scumpește pe piața mondială. Petrolul se scumpește, în special pentru că economia mondială crește din nou după pandemia Covid și este nevoie de mai mult petrol.

Dar prețul benzinei depinde și de cât de ocupate sunt rafinăriile care transformă petrolul în benzină, dar și despre cum evoluează prețul benzinei în SUA, una dintre cele mai mari piețe de desfacere. De exemplu, dacă cererea de benzină crește în SUA, iar prețurile cresc în această țară, ar putea fi profitabil să se transporte benzină de la o rafinărie din Rotterdam în SUA. Benzina nu va fi disponibilă în Europa. Dacă oferta devine atât de limitată, prețul va crește și în Europa.

Și nu în ultimul rând, șoferii au un cuvânt de spus în privința prețului: dacă vor să alimenteze mult, de exemplu la începutul vacanței, prețul benzinei crește și el.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel