Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ministrul energiei din Qatar avertizează Europa: "ce e mai rău va veni"
WhatsApp
Ministrul energiei din Qatar a avertizat marţi că "ce e mai rău va veni" în ce priveşte penuriile de gaz în Europa, afirmând că o iarnă caldă a permis să se evite dificultăţi mai mari în ultimele luni.

Bogatul emirat din Golf, aflat printre primii exportatori de gaz din lume, caută să parafeze contracte pe termen lung cu statele europene care, majoritatea, au refuzat acest lucru în ciuda căutarii nestăvilite de alternative la hidrocarburile ruseşti.

"Singurul lucru care a salvat omenirea şi Europa în acest an a fost o iarnă caldă şi încetinirea economiei", a declarat ministrul energiei din Qatar, Saad Al-Kaabi, cu ocazia unui forum la Doha, potrivit La libre Belgique, titrează Rador.

Qatar avertizează Europa: "ce e mai rău va veni" în materie de energie

 

După invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, europenii se temeau de o penurie de gaz din cauza sancţunilor contra Moscovei şi creşterii preţurilor pe pieţele mondiale.

"Dacă economia începe să se redreseze în 2024 din cauza unei ierni normale, cred că ce e mai rău urmează să vină", a estimat el.

"Dacă nu conştientizează acest lucru, dacă nu au planul potrivit, dacă nu dibolizează companiile petroliere şi de gaz şi dacă nu se aşează la masă cu producătorii", europenii vor trebui să facă faţă unei "realităţi csare se va impune", a avertizat el.

 

Viktor Orbán: Qatarul este crucial pentru Europa

 

"În ultimul an am învăţat că Qatarul este o ţară de o importanţă capitală pentru Europa, economia europeană a completat o parte considerabilă a gazului rusesc lipsă cu gazul natural lichefiat (GNL) provenit de aici", a afirmat premierul ungar, Viktor Orbán, într-un videoclip postat luni pe Facebook. Premierul a anunţat, totodată, că în viitor şi Ungaria va achiziţiona gaze din Qatar.

Viktor Orbán s-a deplasat duminică la Doha, unde, la invitaţia premierului Qatarului, efectuează o vizită oficială, iar la invitaţia emirului Qatarului va lua cuvântul la forumul Qatar Economic Forum,potrivit Hirado.hu, titrează Rador.

În videoclipul său de luni, Viktor Orbán a spus că a avut o negociere lungă, desăvârşită şi fructoasă cu liderul ţării, emirul Qatarului.

Qatar este o ţară cu performanţe economice remarcabile, prezentă în toate părţile lumii, şi aparţine taberei de pace, "este interesată în încheierea cât mai curând posibil a războiului ruso-ucrainean şi este dispusă să joace un rol în medierea negocierilor de pace", a subliniat oficialul ungar, care a precizat că au semnat un acord de cooperare în domeniul energiei.

"Şi noi vom cumpăra gaz de aici, în totdeauna este mai bine dacă stai pe mai multe picioare decât pe unul singur", a spus Viktor Orbán, care a adăugat: "Am convenit asupra dezvoltării infrastructurii, a aeroporturilor, precum şi asupra cooperării în industria comunicaţiilor, ba mai mult, am încheiat mai multe acorduri şi în domeniul agriculturii. S-a deschis o perspectivă bună pentru cooperarea economică între Qatar şi Ungaria".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel