Miercurea trecută, Adunarea Generală a ONU a votat cu o majoritate covârşitoare pentru a condamna ceea ce a spus că este "tentativa de anexare ilegală" a celor patru regiuni din Ucraina de către Rusia şi a cerut tuturor ţărilor să nu recunoască acest demers.
Dintre cei 193 de membri ai Adunării Generale, 143 de ţări au votat în sprijinul unei rezoluţii care a reafirmat, de asemenea, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional. Doi oficiali de rang înalt din cadrul cancelariei preşedintelui Andriy Rajoelina au declarat pentru Reuters că ministrul Richard Randriamandrato a fost demis pentru că a fost unul dintre cei care au votat în favoarea rezoluţiei. Invazia Ucrainei de către Rusia anul acesta a pus multe ţări africane într-o poziţie diplomatică incomodă.
Multe dintre state au o istorie complicată a relaţiilor cu Occidentul şi cu fosta Uniune Sovietică, precum şi legături economice importante cu Rusia, evitând în mare măsură să afişeze poziţii în privinţa acestui război, frustrând unele naţiuni occidentale. Până săptămâna trecută, Madagascarul s-a abţinut mereu la diferitele voturi privind rezoluţiile legate de criza din Ucraina. Guvernul a vorbit despre neutralitate şi nealiniere pe această temă. Randriamandrato a refuzat să comenteze.
Optsprezece dintre cele 35 de ţări care s-au abţinut la votul de săptămâna trecută au fost africane. Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Siria şi Nicaragua au votat împotriva rezoluţiei, potrivit Reuters, titrează Rador.
Adunarea Generală a ONU a condamnat joi cu o majoritate „covârşitoare” „anexările ilegale” de teritorii ucrainene de către Rusia, după ce Moscova a făcut uz de dreptul său de veto privind un text similar prezentat la sfârşitul lui septembrie în Consiliul de Securitate, notează AFP.
Adunarea Generală a celor 193 de state membre reunite în regim de urgenţă de luni a adoptat această rezoluţie cu 143 de voturi pentru, faţă de cinci ţări contra şi 35 care s-au abţinut, printre care China, India, Pakistan şi Africa de Sud, în pofida eforturilor diplomatice ale Statelor Unite.
Cele cinci state care au votat împotrivă sunt, fără surpriză, Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord şi Nicaragua.
Cu acest text, co-redactat de Uniunea Europeană şi prezentat de Ucraina, occidentalii au afirmat că au dovedit că Rusia preşedintelui Vladimir Putin este „izolată” pe scena internaţională, la şapte luni de la izbucnirea războiului în Ucraina.
Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, s-a declarat încântat să vadă „o majoritate covârşitoare de naţiuni de partea Ucrainei, în apărarea Cartei ONU şi opoziţia fermă la războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a poporului său”.
Antony Blinken a subliniat că „foarte puţine naţiuni au votat cu Rusia” şi a salutat „unitatea internaţională” şi „sprijinul neclintit” faţă de Kiev.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News