Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Miliardarii ruși renunță la cetățenie. Noul "trend" al bogaților care au făcut banii în Rusia
WhatsApp
Miliardarul rus Iuri Milner a postat pe Twitter un mesaj, prin care anunţă că el şi familia sa a renunţat la cetăţenia rusă, în vara anului 2022. Alți doi miliardari ruși au făcut gesturi similare.
Foto ILUSTRATIV

 Reprezentantul omului de afaceri a confirmat această informaţie pentru revista Forbes.

'Eu şi familia mea am părăsit Rusia definitiv în 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia. Şi în această vară, am încheiat oficial procesul de renunţare la cetăţenia rusă', a mai specificat omul de afaceri.

Iuri Milner a primit cetăţenia israeliană în 1999 şi a trăit în această ţară câţiva ani, după care s-a mutat în Statele Unite. Forbes a estimat averea lui Milner la 7,3 miliarde de dolari, în 2022. Omul de afaceri a ocupat poziţia a 15-a în lista celor mai bogaţi ruşi, care a fost întocmită de revistă.

La începutul acestui an, Iuri Milner, împreună cu alţi cetăţeni ruşi, precum Pavel Durov, au cerut Forbes să nu-i considere oameni de afaceri ruşi. În luna septembrie, fostul proprietar al companiei de investiţii Troika Dialog, Ruben Vardanian, originar din Armenia, a renunţat la cetăţenia rusă.

El a anunţat că s-a mutat în Republica Nagorno-Karabah, nerecunoscută. În iunie, un alt miliardar, fondatorul companiei de investiţii Freedom Finance, Timur Turlov, care a locuit în Kazahstan de mai bine de zece ani, a renunţat şi el la cetăţenia rusă şi a primit anul acesta cetăţenia acestei ţări.

 

Oligarhii ruși, vânați de statele occidentale

 

SUA au adoptat vara trecută o nouă serie de sancţiuni economice împotriva unor companii şi oligarhi ruşi, apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin, între care Andrei Guriev, care deţine în Londra cea mai mare proprietate privată după Palatul Buckingham, relatează AFP.

"Aliaţii lui Putin s-au îmbogăţit şi au finanţat moduri de viaţă opulente", a declarat secretarul american al trezoreriei, Janet Yellen, citată în comunicat.

Aceasta a asigurat că Trezoreria "va utiliza toate instrumentele aflate la dispoziţia sa pentru a se asigura că elitele ruse şi susţinătorii Kremlinului vor fi traşi la răspundere pentru complicitatea lor într-un război care a costat nenumărate vieţi".

Biroul de control al averilor străine (OFAC) din cadrul Trezoreriei a îngheţat astfel activele lui Andrei Guriev, fondator al companiei de îngrăşăminte Phosagro, "asociat apropiat" al lui Vladimir Putin şi fost membru al guvernului rus.

Oligarhul deţine conacul Witanhurst din Londra, a doua cea mai mare reşedinţă privată din capitala Regatului Unit, după castelul Buckingham. El fusese deja sancţionat de Marea Britanie.

Iahtul său, Alfa Nero, cumpărat cu 120 milioane de dolari în 2014 şi care arborează pavilionul Insulelor Cayman, este de asemenea vizat de Trezorerie, care precizează că nava "şi-ar fi dezactivat aparatul de geolocalizare pentru a evita confiscarea" ei.

Compania Phosagro, totuşi, nu constituie obiectul sancţiunilor, tranzancţiile legate de îngrăşăminte şi alte produse agricole rămânând autorizate.

Fiul lui Andrei Guriev, care acelaşi nume şi face obiectul sancţiunilor din partea mai multor ţări, este şi el vizat.

Pe lista Trezoreriei figurează de asemenea combinatul metalurgic din Magnitogorsk (MMK), "unul dintre cei mai mari producători de oţel din lume" şi "unul dintre cei mai importanţi contribuabili ai Rusiei, furnizând o sursă de venituri substanţiale guvernului", precum şi două filiale şi acţionarul său principal, oligarhul Viktor Raşnikov.

Banii amantei lui Putin, "înghețați" în SUA Fosta gimnastă şi ex-deputată în Duma de Stat, Alina Kabaeva, aflată la conducerea unui grup media "pro-Kremlin" şi despre care presa susţine că ar avea o relaţie cu preşedintele rus Vladimir Putin - ceea ce acesta dezminte - aflată deja pe lista neagră a UE, va avea de asemenea activele îngheţate în SUA.

Departamentul de Stat, la rândul său, a anunţat a anunţat restricţii în acordarea vizelor pentru 893 de responsabili ruşi şi 31 de oficiali străini pentru rolul lor în războiul din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp

TOP CELE MAI CITITE STIRI

Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DefenseRomania.ro
28 feb 2023, 22:35
DCNews.ro
20 Martie 2023, 19:00
Astrosens.ro
18 Martie 2023, 07:32
DCNews.ro
20 Martie 2023, 19:00
DCMedical.ro
20 Martie 2023, 16:38
Astrosens.ro
18 Martie 2023, 07:32
Spectacola.ro
20 Martie 2023, 17:34
DefenseRomania.ro
28 feb 2023, 22:35
DCBusiness.ro
20 Martie 2023, 17:00
DCMedical.ro
20 Martie 2023, 16:38
RadioDCNews.ro
20 Martie 2023, 17:07
RadioDCNews.ro
20 Martie 2023, 17:07
Spectacola.ro
20 Martie 2023, 17:34
DCBusiness.ro
20 Martie 2023, 17:00