Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Te lovești de o problemă deosebită și vrei să o semnalezi? Ai nevoie de ajutor pentru reintegrarea pe piața muncii? Așteptăm mesajele tale de luni până vineri între orele 9:00 și 18:00 la numărul de telefon 0722.264.462 sau pe email la [email protected].
Conținuțul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Mihai Leonard, antreprenorul care i-a convins pe suedezi că românii sunt serioși și muncitori: "Suntem văzuţi ca buni specialişti şi oameni de cuvânt"
WhatsApp
ȘtiriDiaspora prezintă, în cadrul proiectului "Locul tău este acasă", povestea lui Leonard Mihai, antreprenorul care i-a învățat pe suedezi că românii sunt oameni serioși și muncitori. Descoperă în interviul exclusiv problemele de care se lovesc cei care doresc să revină în România, dar și posibile soluții pentru depășirea acestor obstacole. 
leonard_mihai

Mihai Leonard are 44 de ani şi de 5 ani locuieşte în Suedia. Iniţial a mers să lucreze pentru o firmă românească care activa în domeniul construcţiilor din Suedia. După doi şi jumătate a decis să-şi facă deschidă propria afacere.

 

"Firma suedeză cu care colabora firma românească la care eram angajat a văzut că eu şi încă câţiva români suntem băieţi de treabă și ne-a propus să ne facem firma noastră, ca să lucrăm direct cu ei, în domeniul construcţiilor industriale. Am înregistrat firma în România şi câţiva ani am lucrat aşa, până am primit amenzi de la ANAF în valoare de 100.000 de euro. Taxele erau plătite, eram la zi cu toate plăţile. Am solicitat în scris să ne explice pentru ce am fost amendaţi. Ne-au răspuns că banii pe biletele avion, consumabilele și diurnele au fost puse într-un fond, le-au înmulţit cu 60% impozit şi a reieşit această suma. Dar noi, aceşti bani fizic nu i-am avut. Acum 8 luni, am trimis un memoriu către Ministerul Finanţelor Publice şi aşteptăm răspuns. Contabilii ne-au zis că nu avem de ce să ne facem probleme, deoarece toate actele sunt în regulă", își începe povestea Leonard Mihai.

„Am decis să înregistrăm o altă firmă în Suedia...“

 

"Anul trecut, în luna noiembrie, am decis cu asociatul meu să înregistrăm o altă firmă în Suedia. Firma are două puncte de lucru: unul în Göteborg şi unul în Stockholm. Ne ocupăm de construcţii: case de lemn, hale industriale. Avem 15 angajaţi români. Am angajaţi români care deja erau stabiliţi în Suedia. Nu ne batem joc de angajaţii noştri, aşa cum se mai întâmplă cu românii care lucrează la negru. Toţi au contracte de muncă, taxele sunt achitate la zi. Cred că toţi sunt mulţumiţi de condiţiile de muncă, dacă lucrează pentru noi“, spune antreprenorul român.

 

ȘtiriDiaspora: A fost greu să porniţi o afacere în Suedia?

 

Leonard Mihai: Nu, nu a fost greu. Noi am preluat acestă firmă de la altcineva. Am plătit 5.000 de euro, deoarece banca te obligă să ai această garanţie. Am făcut apoi toate actele necesare, am semnat contractul și am schimbat numele firmei. Totul se face online. Nu stai la cozi şi nu există birocraţie.  

 

Cum sunt suedezii față de români?

 

Suedezii sunt superoameni. Dacă noi ne facem bine treaba, ei sunt încântaţi. Nimeni nu are nimic cu tine şi eşti bine văzut dacă eşti profesionist în ceea ce faci. Când contractăm lucrări noi, prezentăm portofoliu cu ceea ce am făcut şi nimeni nu este reticent în a lucra cu români. Majoritatea românilor sunt văzuţi ca buni specialişti şi oameni de cuvânt.

 

2. muncitori_... (muncitori_romani_suedia.jpg)

 

"Nu cred că m-aș întoarce în România. Ce mi-ar putea oferi statul român?"

 

Ce ne puteţi spune despre comunitățile de români din zona unde staţi? Cât de numeroase și închegate sunt?

 

Comunitatea de români este destul de mare. Dar nu avem timp să ne întâlnim şi să socializăm. Ţinem legătura cu românii din firma noastră de contabilitate, care sunt stabiliţi aici, în Suedia.

 

V-aţi întoarce în ţară să continuaţi afacerea începută în Suedia?

 

Sincer, nu. Mai ales, că am şi acea problemă cu firma veche. Dacă totuşi s-ar rezolva această problemă, nu cred că m-aş întoarce. Ce mi-ar putea oferi statul român? Spre exemplu, de la începutul pandemiei, Suedia a investit 30 de miliarde de euro în economie. Toată lumea a muncit, nu au existat restricţii, în afară de cazurile în care la un loc de muncă erau mai mult de 50 de persoane. În rest, copiii merg la şcoală, lumea este liberă să socializeze, nimic nu s-a închis. Aici mă simt în siguranţă.

 

Care ar fi probleme pe care le-aţi identificat în ţară şi care vă ţin departe de România?

 

Problemele ar fi mult mai complexe. În primul rândul, seriozitatea celor cu care lucrez. Aici nu există ştampile, nu există birocraţie. Contractul pe care îl faci, spre exemplu, cu o firmă pentru prestare de servicii, se face online, fără ştampile, doar cu semnături. Totul este bazat pe încredere şi seriozitate. Plăţile se fac la ziua promisă, fără întârzieri. Nu există termen de comparaţie. Dacă cineva nu îţi achită la timp o factură, îi poţi face o reclamaţie la o instituţie de control a statului şi problemele se rezolvă imediat.

 

Aveţi de gând să vă extindeţi afacerea în Suedia?

 

Bineînţeles. Voi lucra în continuare cu români. Anul trecut am avut încasări, pe lună, în jur de 45.000 de euro. Din punctul meu de vedere, aici afacerea merge mai bine decât mergea în România.

 

1. suedia_afa... (suedia_constructii.jpg)

 

Despre Campania "Locul tău este acasă"

 

StiriDiaspora.ro a lansat, cu sprijinul Departamentului Românilor de Pretutindeni, campania „Locul tău este acasă”. Proiectul dedicat românilor din Diaspora aduce în atenție problemele stringente de care se lovesc cei care doresc să revină în România, dar și posibile soluții pentru depășirea acestor obstacole.

Campania va aduce în prim plan teme precum inserția și reinserția socială dar și teme deosebit de importante legate de piața muncii din România ori facilități implementate de autorități, care vin în sprijinul celor care doresc să se întoarcă în țară.

Antreprenorii vor avea ocazia să își prezinte poveștile, să atragă atenția autorităților asupra problemelor care le-a blocat ori le blochează în continuare accesul către piața din România și să răspundă dacă și în ce condiții ar putea reveni în țară.

 

2. suedia_afa... (suedia_constructii1.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Locul tau este acasa! Vezi toate articolele
pixel